AFP or licensors

25.000 aanhangers op laatste rally voor president van Djibouti (73), die morgen vlot voor vijfde termijn gaat

In Djibouti hebben zo’n 25.000 mensen de laatste verkiezingsbijeenkomst van president Ismail Omar Guelleh bijgewoond in de hoofdstad. Morgen zijn het verkiezingen in het kleine land in de Hoorn van Afrika, verwacht wordt dat de 73-jarige president, die al meer dan twintig jaar aan de macht is, voor een vijfde termijn gaat. De traditionele oppositie boycot de verkiezingen. Zijn enige tegenkandidaat, een politiek nieuwkomer, maakt weinig kans. 

De president van Djibouti Ismail Omar Guelleh heeft gisteren een laatste grootse en kleurrijke slotbijeenkomst gehouden in een stadion vol juichende aanhangers en traditionele dansers in de hoofdstad. Hij werd geflankeerd door zijn vrouw en verschillende regeringsleiders. 

Ondanks de coronapandemie werd zijn bijeenkomst druk bijgewoond. Er zouden 25.000 mensen samengekomen zijn, volgens de autoriteiten. En dat voor een klein land dat naar schatting bijna 1 miljoen inwoners telt.  Het land kende de afgelopen week nochtans een stijging van bijna 40 procent in het aantal coronabesmettingen, met zo’n 200 gevallen per dag. Toch kon de rally doorgaan, maskers leken niet altijd aanwezig of werden niet gedragen. 

Zoals ik jullie vandaag in groten getale aanwezig zie, ben ik ervan overtuigd dat jullie ook in groten getale naar de stembureaus zullen afzakken

De president sprak de menigte enthousiast toe. "Zoals ik jullie vandaag in groten getale aanwezig zie, ben ik ervan overtuigd dat jullie ook in groten getale naar de stembureaus zullen afzakken."

(Lees verder onder de foto)

President Ismail Omar Guelleh
AFP or licensors

"Ongelijke behandeling"

De president kent weinig politieke rivalen bij deze verkiezingen.  Het gaat om één opposant, een politiek nieuwkomer, Zakaria Ismail Farah. De tegenkandidaat is een 56-jarige zakenman gespecialiseerd in import van schoonmaakproducten. Hij ziet zichzelf als de vertegenwoordiger van de arme Djiboutianen en verscheen eerder met de mond afgeplakt en de handen geboeid op een bijeenkomt om de “ongelijke behandeling” in het land aan te klagen.

Maar politiek analisten zien de man niet als een groot uitdager voor de huidige president. Farah hield verschillende kleine rally’s, maar annuleerde 10 dagen voor de verkiezingen al zijn verdere verkiezingsbijeenkomsten omdat hij geen bewaking kreeg. De andere meer traditionele partijen boycotten deze verkiezingen. De weg naar een vijfde termijn voor president Guelleh ligt open.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Ambitieus land wil handelskooppunt worden

President Guelleh heeft tijdens zijn vier termijnen sterk geïnvesteerd in havens en logistieke infrastructuur van het land. Djibouti ligt strategisch zeer goed op het kruispunt van een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld, die het Westen en het Oosten met elkaar verbinden. Het land wil een handels- en logistiekknooppunt worden. De president gaf door zijn bouwwoede de jeugd hoop en werk.

Ook China zag brood in die strategisch goede ligging en investeerde fors in het land met onder meer nieuwe havens, vliegvelden en spoorwegen. Voorts zijn er in het land ook verschillende militaire basissen gelegen van onder meer de Amerikanen, de Fransen, en de Japanners. 

(Lees verder onder de foto)

President Ismail Omar Guelleh
AFP or licensors

"Geweld en intimidatie tegen critici"

Maar er klinkt ook kritiek. Volgens critici wil de regering vooral veel geld binnenhalen en is ze minder bezig met de bevolking. Het land wordt bovendien op een autoritaire wijze bestuurd. Zo worden vrije meningsuiting, mensenrechten en rechtvaardigheid minder hoog in het vaandel gedragen. Volgens verschillende rapporten wordt er excessief geweld en intimidatie gebruikt tegen critici van het regime. 

Vorig jaar was er ongebruikelijk protest van de oppositie, maar die werd op een brute wijze onderdrukt. Ook in de aanloop naar deze verkiezingen waren er verschillende kleine spontane protesten tegen de vijfde termijn van Guellah, maar de politie greep telkens in. Er is ook kritiek te horen over de mogelijke afhankelijkheid van China door al de Chinese investeringen. 

"Vijfde en laatste termijn"

Toch kent de man die al meer dan 20 jaar aan de macht is nog heel wat aanhangers en zal hij met gemak morgen zijn enige kandidaat verslaan. President Guelleh zegt ook dat het zijn vijfde en laatste termijn zal zijn. Door een grondwettelijke hervorming in 2010, kan hij ook niet langer aan de macht blijven, want er werd een leeftijdsgrens van 75 jaar ingevoerd.

Volgens de Wereldbank bedraagt het BBP van Djibouti per hoofd van de bevolking ongeveer 3.500 dollar. Maar ook volgens de Wereldbank leeft nog steeds zo’n 20 procent van de bevolking in extreme armoede en is 26 procent werkloos. 

Meest gelezen