Belga/Noël Stieners

55-jarige Noël uit Bree is vaccinverwarring beu: "Dan krijgen 55-jarigen wel AstraZeneca, dan weer niet... Wat is het nu?"

Noël Stieners (55) uit Bree krijgt volgens de nieuwe beslissing van de ministers van Volksgezondheid voorlopig geen AstraZeneca-vaccin. Dat stelde hij aan de kaak bij Radio 2 Limburg, vooral omdat het geweer nu wéér van schouder verandert. Voor 55-jarigen is het wel of niet krijgen van een AstraZeneca-vaccin namelijk al een paar keer veranderd. 

"Ik word er een beetje gek van", steekt Stieners van wal. "Dan hoor je weer wel bij prioritaire groep, dan weer niet... Ik kan niet meer volgen. Ze zijn een beetje met de voeten van de mensen aan het spelen." De frustratie van de man uit Bree zit 'm bij het AstraZeneca-vaccin en de verschillende ommezwaaien die al genomen zijn rond wié dat vaccin nu mag krijgen. 

De strategie rond dat vaccin is al een aantal keer veranderd, maar specifiek voor 55-jarigen is het al maanden verwarring troef. Bij de start van het vaccineren van AstraZeneca besliste de overheid om mensen ouder dan 55 er nog niet mee te vaccineren. Iedereen met dezelfde leeftijd als Noël kon wel vrij snel een vaccindosis krijgen in het vaccinatiecentrum (begin maart hadden vaccinatiecentra enkel dossissen van het AstraZeneca beschikbaar, ndvr.). Een heleboel willekeurige 55-jarigen werden toen ook opgeroepen voor een vaccin, op plekken waar de zorgmedewerkers allemaal gevaccineerd waren. Later in de maand maart werd dan beslist om ook 65-plussers te vaccineren met AstraZeneca, wat 55-jarigen opnieuw iets verder naar achter in de rij bracht. Gisteren beslisten de ministers van Volksgezondheid om voorlopig enkel mensen die ouder zijn dan 56 te vaccineren met AstraZeneca, en 55'ers dus niet. 

AFP or licensors
Geef AstraZeneca dan toch aan mensen die het wel willen

Hoewel vaccinatiecentra intussen ook met andere vaccins werken, zoals dat van Pfizer en Moderna, lijkt het erop dat Noël toch wat langer moet wachten op een spuit. De man uit Bree werkt als PMD-ophaler voor een afvalverwerkingsbedrijf. "Dat werd eerst wel als essentieel beroep gezien, en dan weer niet. Dat heeft als resultaat dat een 34-jarige collega van mij die geen risicopatiënt is al een spuit kreeg, en door de nieuwe beslissing ik nog niet. Ik wil zo snel mogelijk een vaccin, en ik sta ook op een reservelijst. Geef AstraZeneca dan toch aan mensen die het wel willen. Ik ben teleurgesteld door deze beslissing."

Meest gelezen