Videospeler inladen...

Ambassadeur van Myanmar in Londen mag zijn eigen ambassade niet meer binnen: "Een coup midden in Londen"

De ambassadeur van Myanmar in Londen is buitengesloten uit zijn eigen ambassade. De diplomaat erkent het regime dat in Myanmar aan de macht kwam na de militaire machtsgreep van februari namelijk niet. Hij riep ook al op om Aung San Suu Kyi vrij te laten, de leider van de democratisch verkozen regering. Maar in de ambassade zit dus personeel dat wel trouw is aan het leger, en dat wil de ambassadeur dus niet meer toelaten in "zijn" ambassade. 

De ambassadeur van Myanmar in Groot-Brittannië heeft het over "een coup in zijn ambassade". Volgens diplomatieke bronnen heeft de vice-ambassadeur het commando overgenomen, samen met een aantal medewerkers die het militaire regime in het Aziatische land steunen.

Ambassadeur Kyaw Zwar Minn zelf had gebroken met de militaire junta in zijn land. Hij had bijvoorbeeld opgeroepen om Aung San Suu Kyi vrij te laten, de leider van de democratisch verkozen regering die door de militairen gevangen wordt gehouden. Een standpunt dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken eerder al "moedig" had genoemd. 

Lees verder onder video

Videospeler inladen...

Het is een coup midden in Londen, mijn gebouw wordt bezet

Ambassadeur van Myanmar in Londen, Kyaw Zwar Minn

De ambassadeur is naar wat hij "zijn gebouw" noemt gekomen maar hij moet noodgedwongen dus werkloos voor de deur blijven staan.  Volgens hem heeft het personeel in de ambassade de opdracht om hem niet binnen te laten rechtstreeks gekregen, van de nieuwe machthebbers in het voormalige Birma. Een militair regime dat de ambassadeur dus weigert te erkennen. 

Woensdagavond is er nog tegen de machtsgreep van het leger betoogd, voor de Londense ambassade. De ambassadeur zegt dat hij in contact staat met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij hoopt dat Londen de "bezetting" van de ambassade niet zal toelaten.

dit is illegaal, de Britten zullen het niet toelaten

Ambassadeur van Myanmar in Londen, Kyaw Zwar Minn

De ambassadeur rekent erop dat de Britten hem ter hulp zullen komen. Maar voorlopig zit er geen beweging in de zaak, er staan alleen een paar agenten voor de ambassade. Verder blijft alles rustig. 

Het leger greep op 1 februari de macht in Myanmar. Leiders van de democratisch verkozen regering, zoals Aun San Suu Kyi, zijn  gevangen gezet. De laatste weken is de repressie door de militaire junta alleen maar toegenomen. Ook vreedzaam protest wordt met geweld de kop ingedrukt.

Het IIMM - Independent Investigative Mechanism for Myanmar - een VN-observatorium voor de mensenrechten in Myanmar, heeft het over zeshonderd burgerslachtoffers sinds de militaire coup. Zo'n 2700 mensen zijn opgepakt, van velen onder hen is sindsdien niets meer vernomen. Tom Andrews, een door de Verenigde Naties aangesteld expert, had het vorige maand nog over "misdaden tegen de mensheid".

Wie is Aung San Suu Kyi? Deze video legt het je in 1 minuut uit.

Videospeler inladen...
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen