Belga image

Basketbalspeelster Jana Raman traint voor selectie Olympische Spelen met Belgisch basketbalteam 

Jana Raman uit Laarne maakt zich in Spanje klaar voor de Olympische Spelen. Ze zet alles op alles om geselecteerd te worden voor het Belgisch nationaal basketbalteam (Belgian Cats) ondanks dat ze er even tussenuit was door een besmetting met het coronavirus: “Corona had een grote impact op mijn conditie. Ik was vooral moe en had spierpijn, maar nu ben ik klaar voor de selectie.”

De Olympische Spelen starten op 23 juli in Tokio. Basketbalspeelster Jana Raman gaat voor een plaatsje binnen het Belgisch nationaal team voor de Spelen. Raman begon haar carrière bij Sparta Laarne. Ze is sinds 2009 lid van het Belgisch nationaal basketbalteam, de Belgian Cats. Ze basketbalt als power-forward (één van de vijf standaardposities bij basketbal) bij de Spaanse eersteklasser Valencia BC en de Belgian Cats. De leden van de Belgian Cats mogen pas naar de Olympische Spelen als ze geselecteerd worden. 

Voor een paar weken besmet

Corona heeft ook bij de Cats slachtoffers gemaakt. “Niet alleen Ann Wauters had het, ook Emma Meesseman en in februari was ik ook besmet", vertelt Raman. "Het had een grote impact op mijn conditie. Ik was echt ziek en had alle symptomen. Ik was vooral vermoeid en had spierpijn. Je hebt ook geen energie meer om te trainen. Nadien was ik wel genezen, maar ik was wel erg vermagerd. Toen ik genezen was, was de eerste training echt niet goed, dus moest ik mijn conditie weer opbouwen. Na 2 weken begon ik me weer goed te voelen tijdens de trainingen."

Rond 7 mei beginnen we met de trainingen om geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen
Jana Raman basketbalspeelster

Training op afstand

“Mijn competitie in Spanje is vorige week zondag afgerond. Dus nu ga ik een weekje alles rustig aanpakken. Ik wil even genieten en misschien een andere sport beoefenen dan basketballen. Nu ben ik voor 3 weken in Spanje met mijn vriend om te ontspannen, want in mei beginnen we met de trainingen. Daarna gebeurt alles ook individueel, zoals je conditie en je kracht onderhouden. Rond 7 mei beginnen we dan te trainen voor het Belgisch nationaal basketbalteam (Belgian Cats)."

Een medaille zou ik niet durven zeggen, maar we gaan zeker voor de top 6
Jana Raman basketbalspeelster

Selectie voor Belgian Cats

Raman is nog niet zeker of ze mag basketten tijdens de Olympische spelen. "In mei beginnen we met 20 basketbalspeelsters te trainen. Daarna beginnen de selecties, en uiteindelijk worden er maar 14 speelsters geselecteerd. Niets is zeker. Je hebt concurrentie en iedereen wil een plaatsje."

"Door corona en het beperkt aantal trainingen zijn de kansen op de Spelen lager. Maar wij zijn blij dat we vanaf mei mogen trainen. We gaan ook nog spelen voor het Europees kampioenschap. Als iedereen nog gezond en fit is, dan maken we wel kans op de Olympische Spelen. Een medaille zou ik niet durven zeggen, maar we gaan zeker voor de top 6”, besluit Raman. 

kasto80

Meest gelezen