Belgisch coronavaccin in de maak in containerlab in Merelbeke: "Wapen tegen corona én mutaties" 

Het West-Vlaamse bedrijf Ziphius Vaccines ontwikkelt samen met de Universiteit Gent een Belgisch coronavaccin en bouwt daarvoor een containerlab in Merelbeke. In dat lab zullen vanaf volgende maand 60 mensen werken aan een nieuw vaccin. Eind volgend jaar zal het vaccin er zijn, maar ook dan zal het nog nodig zijn. "Door mutaties en combinaties met andere virussen, zijn we nog niet van corona verlost”, zegt het bedrijf. 

Het nieuwe Belgische coronavaccin van de UGent en het bedrijf Ziphius Vaccines zal in Merelbeke ontwikkeld worden, in een gloednieuw laboratorium in een container. Die staat vlak bij de gebouwen van de Gentse universiteit waar ook de dienst genetica aan vaccins werkt.

Er zit Gentse technologie in Pfizer en Moderna, weinig mensen weten dat
Professor Niek Sanders, universiteit Gent

Ziphius werkt met technologie die door de Gentse universiteit op punt is gesteld en intussen wereldwijd gebruikt wordt. Professor Niek Sanders en zijn team waren de allereersten die een kleine aanpassing deden aan het mRNA (een stukje valse genetische code van het virus), waardoor het nog meer ging lijken op menselijke cellen. "De technologie in Pfizer of Moderna is gebaseerd op wat hier in Gent is ontwikkeld.  Het is de reden waarom de vaccins zo goed werken. Daar mogen we best trots op zijn."

Geen bijwerkingen

"Voor het nieuwe coronavaccin maken we gebruik van zogenaamd self-amplifying mRNA", vertelt Chris Cardon van Ziphius Vaccines.  "In dat vaccin zitten stoffen die bepaalde informatie doorgeven aan lichaamscellen, zodat het lichaam zelf een soort vaccin aanmaakt. Het vaccin kopieert zichzelf een paar keer in het lichaam vóór het begint te werken. En dat heeft verschillende voordelen", zegt Cardon. 

Er is minder productiecapaciteit nodig en het vaccin zal goedkoper zijn

Chris Cardon, van Ziphius Vaccines

"Omdat het lichaam zelf het vaccin aanmaakt, zullen mensen geen bijwerkingen ondervinden", zegt Cardon. "Want het gaat niet om een vaccin dat een klein beetje virus bevat, dat mensen toch wat ziek kan maken. Bovendien zijn er door die technologie ook minder dosissen nodig, waardoor we ook de prijs van het vaccin relatief laag kunnen houden."

Nieuw vaccin eind 2022 op de markt

Begin volgend jaar willen het bedrijf en de UGent het vaccin uittesten op mensen. En als alles goed verloopt zou het dan eind 2022 beschikbaar zijn. "Dat is zeker niet te laat", zegt Chris Cardon, "want door de vele varianten zullen we vaccins blijven nodig hebben. Bovendien kan het coronavirus zich ook mengen met andere virussen, en dan is het nodig dat we vaccins blijven ontwikkelen."

Snel schakelen bij nieuwe virussen

De universiteit van Gent heeft intussen de ambitie om een echte virus-hub te worden. "We hebben met deze technologie iets op poten gezet dat we vlot kunnen toepassen op mutaties van het coronavirus en op andere infectieziektes in de toekomst. Op amper 2 weken tijd kunnen we een gloednieuw vaccin ontwikkelen. We zijn zo beter gewapend tegen de toekomst", besluit professor Sanders nog. 

kasto80

Meest gelezen