Videospeler inladen...

Coronacrisis spaart ook Belgische voedingsindustrie niet: "Hard getroffen, maar niet geveld"

In 2020 daalden zowel de omzet (met 1,7 procent) als de export (met 1,9 procent) in de Belgische voedingsindustrie. Dat was geleden van de financiële en economische crisis in 2008.  Vooral de sluiting van de horeca en het terugvallen van de export hebben de sector hard getroffen. "Het is belangrijk om perspectief te bieden en de exit uit de crisis voor te bereiden," zegt Bart Buysse, CEO van sectorfederatie Fevia.

Het jaarrapport van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, schetst een bijzonder beeld. In het eerste trimester steeg de omzet in de sector nog met 6,7 procent, maar de coronacrisis strooide al gauw roet in het eten. Voor het hele jaar 2020 kreeg de sector een omzetdaling te verwerken van 1,7 procent. Bovendien daalde ook de export met 1,9 procent. Het was geleden van de financiële crisis in 2008 dat de sector te maken kreeg met een daling van zowel de omzet als de export.

Eén op vier bedrijven in grote financiële moeilijkheden

En toch lijken de cijfers al bij al mee te vallen. "Dankzij de erkenning als essentiële sector, ondersteuningsmaatregelen van de overheid en initiatieven van de sector, kwam de voedingsindustrie niet op de dienst intensieve zorgen terecht," zegt Bart Buysse, CEO van Fevia. "Zo kon de sector tijdens de crisis de activiteit en terwerkstelling enigszins op peil houden."

Maar het algemene beeld is wat misleidend, want binnen de sector treden grote verschillen op. Ondanks de financiële steunmaatregelen kampt meer dan een kwart van de bedrijven in de voedingsindustrie vandaag met grote financiële moeilijkheden. "Vooral de bedrijven die aan de horeca- en evenementensector leveren zijn bijzonder hard geraakt," zegt Buysse. Dat verhaal werd bevestigd bij brouwerij De Brabandere, waar onze journaalploeg langsging.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" (en lees verder onder de video) :

Videospeler inladen...

"Wij hebben toch 30 procent omzetverlies geleden, terwijl we eigenlijk 30 procent groei verwacht hadden. Dat was niet alleen financieel, maar ook emotioneel een zware dobber," vertelt Bert De Brabandere, CEO van de brouwerij. “Drie kwart van onze business is horeca, zowel in het binnenland als in het buitenland. De sluiting van die sector heeft natuurlijk een zware impact."

We hebben moeilijke tijden gekend, maar stilaan raken we er weer bovenop

Bert De Brabandere, CEO van Brouwerij De Brabandere

Ondanks de moeilijkheden door de crisis, besloot de brouwerij toch een grote investering door te voeren. Om een nieuwe lijn met blikjes te kunnen zetten, werd 4 à 5 miljoen euro geïnvesteerd. "Die beslissing was net voor de coronacrisis genomen. We hebben beslist om te durven blijven investeren en geloof te hebben in de toekomst," zegt De Brabandere. "Ik vraag me wel af of ik die beslissing vandaag opnieuw zou nemen. Waarschijnlijk zou het iets moeilijker zijn."

Na een aantal moeilijke maanden, raakt de brouwerij er ondertussen stilaan weer bovenop. "We hebben echt moeilijke tijden gekend. In bepaalde maanden hebben we tot 70 procent verloren. Maar nu gaat het weer beter. We leveren namelijk ook aan landen waar de horeca al opnieuw opgestart is, zoals China en Rusland."

Pleidooi voor heropening horeca en evenementensector

Daar ligt volgens Bart Buysse van Fevia ook voor ons land de sleutel om de sector er weer bovenop te helpen. "Ik denk dat we stilaan perspectief moeten bieden aan de horeca en de evenementensector met een geleidelijke heropening. Voor onze bedrijven is dat natuurlijk heel belangrijk. Het heropenen van die sectoren is de beste steunmaatregel die ik me kan voorstellen voor onze sector."

Maar naast gerichte maatregelen om uit de crisis te geraken, zijn er volgens Buysse ook andere dingen nodig om de sector op lange termijn te versterken. "Zo moeten we ook de gevolgen van de Brexit zoveel mogelijk beperken. Daarnaast is het belangrijk om onze loonkosten- en energiekostenhandicap weg te werken. En tot slot moeten we bedrijven helpen om de transitie te maken naar een digitale en circulaire economie."

Meest gelezen