Radio 2

Covid-patiënten ziekenhuis Vilvoorde staan zweet af voor opleiding speurhonden

Het AZ Jan Portaels vraagt aan covid-patiënten om hun zweet af te staan. Met de stalen kunnen speurhonden getraind worden om het virus op te sporen. Die methode blijkt enorm effectief. Na een eerste onderzoek in Gent blijken de honden voor 95% juist te zitten, als ze het coronavirus moeten opsporen. 

In het AZ Jan Portaels in Vilvoorde worden covid-patiënten gevraagd om een zweetstaal af te nemen. Die zijn erg belangrijk voor de training van Mechelse herdershonden die het virus kunnen opsporen. Uit een eerste onderzoek met zes honden blijkt dat de dieren de veranderde lichaamsgeur heel goed kunnen opsporen.  Besmetting met het coronavirus doet de lichaamsgeur van de besmette persoon namelijk al veranderen vanaf de eerste dag. Ook de nieuwe varianten van het coronavirus detecteren de speurneuzen, zelfs na een vaccinatie. De besmetting zou dus meteen gevonden kunnen worden en daarom zouden de honden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden op de luchthaven of evenementen. 

De afname van de stalen gebeurt onder oksel en lies omdat deze belangrijke lymfeklieren en zweetklieren bevatten

Patiënten van het Jan Portaels ziekenhuis wordt nu gevraagd om een zweetstaal te willen afgeven. Woordvoerster Helena Polfliet: "Uiteraard moet de patiënt toestemming geven om aan het onderzoek deel te nemen. De afname van de stalen gebeurt onder de oksel en lies omdat deze belangrijke lymfeklieren en zweetklieren bevatten. Een wattenprop wordt gedurende 30 minuten tot een uur aangebracht. Het staal gaat in de vriezer bij -20 graden en wordt nadien overgebracht naar het trainingscentrum waar de honden worden opgeleid."

Het Vilvoordse ziekenhuis is niet het enige dat deelneemt aan het onderzoek. Wereldwijd doen zoveel mogelijk ziekenhuizen dat om alle varianten in kaart te kunnen brengen. 

Radio 2

Meest gelezen