Eerste mensen op reservelijst Qvax kunnen vandaag al aan de beurt komen in Deinze: “30 minuten tijd om te reageren”

In Deinze kunnen er vandaag al restvaccins gegeven worden aan mensen die op de reservelijst QVax staan. Mensen uit Deinze die zich hebben aangemeld op de Vlaamse lijst, kunnen opgeroepen worden om een vaccin te krijgen dat overblijft. Deinze mag het systeem uittesten. 

Afgelopen dinsdag zaten zeker 400.000 Vlamingen aan de computer om zich aan te melden voor QVax, de centrale reservelijst voor vaccinaties. De Vlaamse overheid start met die lijst om zo snel mensen op te kunnen roepen als er in vaccinatiecentra coronaspuitjes overblijven, bijvoorbeeld omdat mensen afzeggen of niet komen opdagen. QVax zit nu in een testfase. De vaccinatiecentra van Deinze en Roeselare proberen het vanaf vandaag uit. 

Enkel mensen boven 65 jaar

“In Deinze hebben 3.379 mensen zich aangemeld voor QVax”, zegt Ria Vandereyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ze komen echter niet allemaal meteen in aanmerking. Enkel mensen boven 65 jaar kunnen opgeroepen worden. “1.050 mensen op die lijst behoren tot de doelgroep die nu gevaccineerd kan worden”, zegt Vanderey. “We roepen vandaag mogelijk al op maar het gaat telkens om maar een paar mensen.” 

Mensen krijgen sms of e-mail en moeten binnen 30 minuten bevestigen
Ria Vandereyt, Agentschap Zorg en Gezondheid

“Het komt er concreet op neer dat we vanavond zullen kijken of er vaccins over zijn en dan de lijst erbij nemen. We roepen mensen digitaal op, via sms of e-mail. Ze krijgen dan een half uur de tijd om te bevestigen, een 1e en meteen ook een 2e afspraak te maken. We willen de gebruiksvriendelijkheid uitgebreid testen"

Als het systeem goed werkt, kunnen ook andere vaccinatiecentra het vanaf volgende week gebruiken. Ze zijn daar echter niet toe verplicht. Er waren al centra die een eigen systeem hanteerden en daarmee verder gaan. Het is dus niet zo dat wie op de QVax-lijst staat sowieso eerder aan de beurt komt. 

kasto80

Meest gelezen