AFP or Licensors

Emmanuel Macron wil eliteschool ENA omvormen tot "Institut du Service Public"

De Franse president Emmanuel Macron gaat de eliteschool École Nationale d'Administration (ENA), de nationale bestuursschool, sluiten en vervangen door het Institut du Service Public (ISP), het instituut voor overheidsdienst. Dat heeft hij aangekondigd in een toespraak tot 600 ambtenaren.

President Macron komt een belofte na die hij maakte na de betogingen van de gele hesjes en het daaropvolgende nationale debat in 2019. Uit dat nationale debat bleek dat veel Fransen de eliteschool wilden opdoeken. 

Het ENA werd in 1945 opgericht door Charles de Gaulle. Die wilde de opleiding van hoge ambtenaren professionaliseren.

Verschillende Franse presidenten hebben er school gelopen, maar ook heel wat diplomaten, industriëlen en andere politici. De studenten die er school hebben gelopen noemt men enarchen. Een vaak gehoorde kritiek is dat de selecte club die aan het ENA afstudeert de topjobs onder elkaar verdeelt en dat die topjobs niet toegankelijk zijn voor de gewone Fransen. Ook Macron zelf is in 2004 afgestudeerd aan het ENA.

Het Institut du Service Public (ISP) zou volgens de president profielen "die minder sociaal bepaald zijn" selecteren. "Het ISP zal alle ambtenaren van de staat opleiden en zal een gemeenschappelijke kern van 13 scholen voor overheidsdienst integreren", aldus Macron. Dat zal "een grondige revolutie op het gebied van de aanwerving" in het ambtenarenapparaat veroorzaken, denkt hij.

Meest gelezen