"The Social House" neemt pauze na vertrek Flo Windey, na kritiek over corona en diversiteit: "We wilden niemand kwetsen"

De internetreeks "The Social House", waarin acht bekende Vlaamse influencers een tijdje samenleven in een vakantiehuis, neemt een pauze. Na aanhoudende kritiek en het vertrek van Flo Windey gisteren zullen er de komende twee dagen geen video's online komen. Dat laat het productiehuis Wunderbaar weten. Het experiment kreeg de voorbije dagen veel kritiek: het initiatief zou toondoof zijn voor de coronamaatregelen en er zou niet genoeg diversiteit zijn bij de deelnemers. "Maar we wilden niemand kwetsen", reageren de makers.

Er was de voorbije dagen al veel commotie rond de internetreeks "The Social House", waarin acht bekende Vlaamse influencers met een grote aanhang op YouTube en Tik Tok een tijdje samenleven in een vakantiehuis. Ze brengen sinds maandag dagelijks verslag uit op YouTube van de uitdagingen die ze samen tot een goed einde moeten brengen.

Veel mensen vinden dat de programmamakers toondoof zijn voor de coronamaatregelen. "Dat ze nu in volle corona tijd zoiets bedenken als "The Social House", terwijl zoveel jongeren en volwassenen erdoor zitten vind ik echt óntzettend ongepast, unfair en een volledig misplaatst initiatief", zegt een Twittergebruikster. 

Een ander punt van kritiek is het gebrek aan diversiteit bij de acht deelnemers. "Het is eigenlijk verontrustend dat er zo'n slechte representatie is van de diversiteit in België in deze groep", zegt een andere Twitteraar. "Er zijn zóveel gekleurde mensen die wél getalenteerd zijn, maar niet eens een platform krijgen." Productiehuis Wunderbaar heeft na alle kritiek beslist om de pauzeknop in te drukken: "The Social House" stopt niet, maar er komen tot het weekend geen video's meer online.

(Lees verder onder de foto.)

Die beslissing komt er na de aanhoudende kritiek en de keuze van één van de deelnemers, vlogger Flo Windey, om uit het programma te stappen. De makers van "The Social House" benadrukken dat ze de coronaregels voor tv-producties volgen, zoals bij tv-programma's als "Big Brother", maar nemen nu toch even een pauze om de reeks bij te sturen. De influencers blijven voorlopig wel in het vakantiehuis.

"Het is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen. Als dat toch gebeurd zou zijn, dan willen we ons daarvoor verontschuldigen", zegt het productiehuis in een schriftelijke reactie op onder meer Instagram. "Achter de schermen nemen we voldoende tijd om ons nog beter te laten adviseren en verder voor te bereiden."

De makers zeggen onder meer gesprekken te zullen voeren met experts over corona, mentaal welzijn bij jongeren en diversiteit. Onderwerpen en opdrachten worden geëvalueerd om "nog meer maatschappelijk relevant" te zijn. "We voeren reeds gesprekken om onze redactie en research verder uit te breiden", klinkt het. Het is ook de bedoeling "om buiten het huis in kleinere groepjes te werken", zo laten de makers weten.

Communicatie-expert Nora Ed-Daoui begrijpt niet dat dit nog kan in 2021. "We praten al jaren over het feit dat media inclusiever moeten zijn", zegt Ed-Daoui. "En dat is nu wééral niet het geval. Ik kan er niet bij dat de mediamakers, ondanks de diverse maatschappij waarin we leven, ervoor kozen om het programma te vullen met typische witte influencers die allen min of meer hetzelfde bereik hebben, terwijl er zoveel meer divers talent te rapen valt dat veel meer verschillende doelgroepen aanspreekt."

"Door diversiteit te tonen, creëer je herkenning", zegt Ed-Daoui. "Representatie is belangrijk voor de kijker, maar ook als programmamaker krijg je op die manier de betrokkenheid van je kijkers omhoog, wat gewoon goed is voor het programma."

Flo Windey out

De pauze in "The Social House" komt er onder andere nadat deelnemer en Studio Brussel-gezicht Flo Windey (25) woensdagavond liet weten het programma te verlaten. In een lange post op haar verschillende socialemediakanalen legt ze uit waarom ze die beslissing genomen heeft. "Het was een verkeerde inschatting van mij en daar heb ik mensen mee gekwetst."

(Lees verder onder haar tweet.)

"Ik probeer al even om diversiteit en inclusiviteit in de media aan te pakken", schrijft Windey in een uitgebreide reactie die haar keuze om te vertrekken moet verklaren. "Om beter te doen. En dit was duidelijk geen juiste representatie daarvan. Het toont vooral dat ook ik nog veel te leren heb."

"Over de timing van dit project ga ik akkoord dat het ongelukkig was. Vooral voor mijn doelpubliek. De coronacrisis weegt op alle jongeren en het was ongevoelig van mij om daar niet langer bij stil te staan", aldus Windey die benadukt dat ze "geen haat voelt naar de deelnemers die nog in het huis verblijven".

"Sorry aan alle mensen die ik heb teleurgesteld of gekwetst. Ik beloof om nog harder mijn best te doen", besluit Windey.

"Behalve Flo Windey is er niemand die het probleem echt begrijpt", zegt Ed-Daoui. "Er ìs divers talent. Toon het dan ook. Als je in de media werkt, representeer je de maatschappij. Of je het nu wilt of niet, jij bent en maakt wat de bevolking ziet. Je hebt dus de verpletterende verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen thuis zich kunnen herkennen. Zeker als je doelpubliek, zoals dat nu het geval is, jonger is."

"Het gaat niet alleen over gekleurde mensen", voegt Ed-Daoui toe. "Waar zijn de influencers met een beperking? Of niet-heteroseksuele influencers? Of de influencers met een andere religieuze achtergrond? Die zouden gewoon echt interessant zijn om te tonen."

"Dit is ons werk"

Hoe "The Social House" na de pauze van de komende twee dagen zal verlopen, is nog niet bekend. De vraag is ook of de felle kritiek na twee dagen geluwd zal zijn. Na het vertrek van Windey gaat het programma vanaf het weekend in principe gewoon door met de andere zeven deelnemers. "Buiten dit programma en buiten dit huis moeten wij ons ook gewoon aan dezelfde regels houden", reageert deelneemster Stien Edlund (19) op de kritiek. "Maar dit is eigenlijk echt ons werk."

"Dit zijn echt rare tijden, dus ik denk dat het misschien ook wel tof is voor kijkers thuis om toffe content te zien", voegt Edlund toe. "Er zitten echt heel toffe dingen bij die we gedaan hebben en ik denk dat het voor kijkers ook gewoon leuk is om te zien," staat deelnemer Jonatan Medart (20) haar bij.

De overige vijf deelnemers van "The Social House" zijn Gerben Tuerlinckx, Sarah Bossuwe, Michael Amani, Steffi Mercie en Elias Verwilt.

Bekijk hier in 1 minuut wat TikTok precies is: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen