Aäron Fabrice Kisangani

Grote hoeveelheid paraffine aangespoeld aan de Westkust: "Gevaarlijk voor honden"

Aan de Westkust is een opvallend grote hoeveelheid paraffine aangespoeld. Het is de tweede keer in ruim een maand tijd dat het goedje, dat lijkt op kaarsvet, wordt aangetroffen. "Vooral voor honden kan het gevaarlijk zijn als ze die paraffine opeten", zegt Tim Corbisier van de Proper Strandlopers.

Het is al sinds januari verboden om paraffine te lozen in de Noordzee, maar toch is nu al voor de tweede keer in een maand tijd een grote hoeveelheid paraffine aangespoeld aan de Westkust, zegt Tim Corbisier van de Proper Strandlopers, een vereniging van mensen die zwerfvuil opruimen op het strand. 

"Die paraffine komt van transportschepen", vertelt Corbisier, "Zij vervoeren het goedje als grondstof voor onder meer kaarsen of cosmetica. Wanneer de vracht geleverd is, maken ze de ruimen terug proper met chemische middelen en komen de resten van die paraffine vrij. Tot vorig jaar mochten ze dat afval gewoon lozen op zee, zij het ver genoeg van de kust. Sinds januari mag dat niet meer. Het zou kunnen dat de praffine die is aangespoeld komt van een lading die voor januari is geleverd maar misschien ook niet."

Dieren zien het als voedsel

Sowieso kan je beter opletten als je de stof ziet liggen op het strand, zegt Corbisier. "Vooral voor honden kan het gevaarlijk zijn als ze die paraffine opeten, maar het is ook een gevaar voor andere, wilde dieren." De stof zelf kan niet zoveel kwaad, maar het is vooral het chemische middel rond de  stukjes paraffine dat gevaarlijk is.

Honden kunnen de paraffine in sommige gevallen opeten omdat ze denken dat het voedsel is, vertelt Corbisier. "Omdat er amper voedingsstoffen in zitten, kunnen dieren die de stof opeten beginnen verzwakken en mogelijks zelfs sterven."

Meest gelezen