West-Vlaanderen Flandre-Dunkerque-Côte D'Opale

Hoe zit het met corona over de Franse grens? Grensgemeenten maken online kaart om besmettingen op te volgen

Franse en Belgische grensgemeenten hebben samen een kaart gemaakt waarop je het aantal coronabesmettingen kan volgen. De kaart is handig voor grensarbeiders en wordt dagelijks geüpdatet met cijfers van Sciensano en het platform van de Franse overheid. “Het is ook interessant voor burgers en bedrijfsleiders om te zien hoe de toestand over de grens is”, zegt de burgemeester van Veurne, Peter Roose (Veurne Plus).

Franse en Belgische, voornamelijk West-Vlaamse, gemeenten hebben de handen in elkaar geslagen om een nieuwe interactieve kaart te maken. Daarop kunnen mensen zien hoe het zit met het aantal coronabesmettingen in de grensgemeenten. Dat is handig voor veel mensen in de regio die regelmatig de grens over moeten, omdat ze daar werken, boodschappen doen of omdat de kinderen er naar school gaan. 

De kaart werkt op dezelfde manier als die van België. Hoe donkerder de kleur van de gemeente, hoe hoger het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. “Het maakt het veel gemakkelijker voor gemeentebesturen om de risico's in te schatten”, zegt de burgemeester van Veurne, Peter Roose. 

Handig voor bedrijfsleiders

Ook voor burgers en bedrijfsleiders kan het interessant zijn om te zien hoe de toestand over de grens is, zegt de burgemeester. “Er zijn heel wat Franse werknemers die aan onze zijde van de grens komen werken. Dit kan belangrijk zijn om eventueel preventieve acties op te zetten wanneer ze merken dat er in bepaalde gemeenten of regio's een grote uitbraak is. We moeten beseffen dat de grens het virus niet tegenhoudt.”

Sinds 27 januari geldt er een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Mensen mogen enkel naar het buitenland reizen om essentiële redenen, bijvoorbeeld voor hun werk. De nieuwe kaart wordt dagelijks geüpdatet met de cijfers van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano en het platform van de Franse overheid. Je kan de kaart terugvinden op deze site van de overkoepelende organisatie

Meest gelezen