KU Leuven gaat Dijle gebruiken om gebouwen te verwarmen

De KU Leuven gaat de rivier de Dijle gebruiken om gebouwen te verwarmen. Zo zal een deel van een appartementsgebouw en een nieuwe campus verwarmd worden via aquathermie. Dat betekent dat er warmte onttrokken wordt uit water.

De KU Leuven gaat aan de Redingenstraat in Leuven een nieuwe campus bouwen voor de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Die site zal voor een groot deel verwarmd worden via aquathermie, daarbij wordt warmte onttrokken uit water.

“Dat water is oppervlaktewater afkomstig uit rivieren of rioleringen”, zegt docent Stijn De Jonge van de KU Leuven. “We proberen uit de stroming van de rivier energie te halen, in dit geval de Dijle. De stroming heeft een zeer lage temperatuur maar er zit wel veel energie in. Via warmtepompen gaan we die dan opwaarderen naar een bruikbare energievorm en een temperatuur waar je je huis of een gebouw mee kan verwarmen.” 

Warmte voor binnenstad

Onder andere een deel van een appartementsgebouw aan de Dijlemolens in Leuven zal op die manier verwarmd worden, net als dus een nieuwe campus  in de Redingenstraat. Maar er zijn nog meer mogelijkheden zegt professor De Jonge: “Wie Leuven kent weet dat de Dijle heel mooi meandert doorheen de stad. Je zou 60 tot 65 procent van de warmtevraag in Leuven kunnen gaan voorzien door alleen maar de Dijle te gebruiken. Weliswaar enkel voor de huishoudens, en niet voor industriële toepassingen. Dat is het potentieel, maar er zijn natuurlijk nog veel stappen nodig om dat te gaan benutten. Je moet een warmtenet gaan ontwikkelen enzoverder.” 

Meest gelezen