Pixabay

Landbouwschool PITO in Stabroek start met opleiding Paardenhouderij

Landbouwschool PITO in Stabroek start vanaf september een nieuwe opleiding op: Paardenhouderij. Die moet ervoor zorgen dat leerlingen later terecht kunnen in de paardensector. Denk aan een carrière als paardenverzorger, trainer, beroepsruiter, of als medewerker in een stoeterij of fokkerij. "Er was al een opleiding Dierenzorg, maar de sector had nood aan een specifiekere opleiding", zegt Jan Van Santvliet van PITO.

"We spelen hiermee in op de markt", legt Jan Van Santvliet van PITO uit op Radio 2 Antwerpen. "De paardensector kent de laatste jaren een steile opmars. Er zijn zo veel weiden bezet door paarden, vaak sportpaarden waar men zeer professioneel mee bezig is. We merkten ook steeds meer dat er leerlingen zijn met een bijzonder talent in die paardensport."

Binnen het PITO bestaat al de richting  Dierenzorg. Daar werden investeringen gedaan voor het vak Paard, een onderdeel van Dierenzorg. "Maar die investeringen ontlenen zich meer voor een hele nieuwe richting", gaat Van Santvliet verder. "Paardenhouderij kon je maar op enkele plaatsen in Vlaanderen volgen, in Torhout en Bilzen. Daar komt nu Stabroek bij."

Geen nine-to-five job

Er is steeds meer vraag naar goed opgeleid personeel in de paardensector. "Men verwacht personeel met kennis van zaken,  met zekere vaardigheden in de paardenzorg, en ook flexibel personeel", legt Van Santvliet uit. "Het is geen nine-to-five job, dat werk loopt door. Leerlingen die daar voor kiezen, of daarin zijn opgegroeid, die staan er voor op en gaan er mee slapen, het zijn die leerlingen die een meerwaarde kunnen bieden."

Duaal leren

De opleiding Paardenhouderij is een traject met duaal leren. Dat betekent dat leerlingen drie dagen per week naar een werkplek gaan om bij te leren, de overige twee dagen zitten ze op school, waar ze ook theoretische vorming krijgen. "Via werkplekleren worden  jongeren uitstekend voorbereid op de werkvloer, op diverse jobs", vertelt Van Santvliet. " Ze komen terecht in handelsstallen en sportstallen , of manèges,  waar ze  bijvoorbeeld voorbereidend werk doen voor een wedstrijd. Maar ze kunnen ook aan de slag bij een fokkerij of een zelfstandige zaak uitoefenen."

Meest gelezen