Liveblog - Volgende week ruim 358.000 prikjes gepland in Vlaanderen, besmettingen dalen vijfde dag op rij

Het aantal coronabesmettingen in België is al enkele dagen licht aan het dalen. Er komen nu elke dag gemiddeld 4.244 bevestigde besmettingen bij, een daling met 12 procent tegenover een week geleden. Maar de ziekenhuiscijfers en overlijdens volgen voorlopig nog niet en blijven stijgen. Vanaf vandaag weet u als risicopatiënt ook of u voorrang krijgt bij de vaccinatie. Volgende week worden ruim 358.000 Vlamingen gevaccineerd. Welkom in onze liveblog: 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Volgende week 358.000 vaccinaties gepland in Vlaanderen

In de loop van volgende week zouden 358.140 mensen in Vlaanderen gevaccineerd moeten worden tegen COVID-19, ruim 105.000 meer dan deze week. Dat blijkt uit de planning van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Omdat er steeds meer dosissen vaccin geleverd worden, ligt het tempo van de vaccinatiecampagne deze week al 20 procent hoger. Volgende week komt een nog grotere sprong van bijna 42 procent meer vaccinaties.

De meeste vaccins - ruim 356.000 - zijn volgende week bestemd voor de vaccinatiecentra. Daar worden nu vooral 65-plussers gevaccineerd. Net geen 100 vaccins gaan nog naar de collectieve zorginstellingen, de assistentiewoningen krijgen bijna 1.800 vaccins.

De 358.140 mensen die volgende week gevaccineerd worden - van wie ruim 306.000 een eerste keer - krijgen een prikje van Pfizer/BioNTech of van AstraZeneca: van beide producenten staan ongeveer even veel vaccinaties ingepland. 

Met Moderna wordt volgende week niet gevaccineerd, Johnson & Johnson heeft nog geen vaccins geleverd. Van die laatste worden volgens de laatst gecommuniceerde cijfers 36.000 dosissen geleverd op 12 april, later deze maand volgen er nog eens iets meer dan 62.000, is te horen bij het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. Alles samen gaat het dus om een kleine 100.000 doses in april.

150 betogers tegen coronamaatregelen in Luik

In het centrum van de stad Luik hebben vanavond ongeveer 150 mensen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. De actie is rustig verlopen.

Er waren ook uitbaters van Luikse horecazaken aanwezig. De actie, die ruim drie uur duurde, was opgezet door de burgerbeweging "Même pas peur", die vooral actief is op sociaalnetwerksites.

"Ze beroepen zich op de noodtoestand om de democratie af te schaffen," zegt een vertegenwoordiger van Même pas peur". "Wij zouden graag zien dat een delegatie van het maatschappelijk middenveld aan de onderhandelingstafel wordt geroepen."

De betogers willen "een eerlijk debat". "Er moet democratie komen, onze rechten moeten gerespecteerd worden en er moet een instrument voor dialoog worden gevonden."

Vaccinatiecampagne komt op snelheid: ook 's avonds wordt geprikt

Deze week worden er 250.000 spuitjes gezet, en volgende week komen er daar nog eens 100.000 bij. Dat betekent dat de vaccinatiecentra op bepaalde dagen steeds langer open zijn. "Het Journaal" ging een kijkje nemen in Aalst, waar er voor het eerst is gevaccineerd tot tien uur vanavond.

Videospeler inladen...

Voorlopig geen prik AstraZeneca voor mensen onder de 60 in Nederland

In Nederland krijgen mensen onder de 60 jaar voorlopig niet meer het coronavaccin van AstraZeneca toegediend. Dit heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bekendgemaakt. Hij volgt daarmee een spoedadvies van de Gezondheidsraad op. Mensen onder de 60 jaar die al een eerste prik hebben gehad, kunnen hun tweede nog wel krijgen.

Volgens De Jonge zal het besluit "geen grote consequenties" hebben voor de planning van de vaccinatiecampagne. Het streven blijft om "in de tweede helft van mei iedereen met een verhoogd risico een eerste prik te hebben gegeven", aldus de minister. En begin juli moet iedereen die er een wil een eerste prik hebben gekregen. Over de precieze gevolgen denkt hij de komende dagen meer te kunnen zeggen.

Tsjechië mag kinderen verplicht vaccineren van Europees Hof, geldt arrest straks ook voor corona?

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelt dat de Tsjechische overheid de vaccinatie tegen negen ziektes waaronder polio en tetanus mag verplichten bij kinderen. Het arrest kan mogelijk op termijn ook gevolgen hebben voor de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. "Dit arrest zou kunnen worden aangehaald, maar we moeten voorzichtig zijn", zegt expert gezondheidsrecht Christophe Lemmens.

Lees meer in dit artikel:

Hoe de overheid twee keer in drie dagen de mist inging met vaccinatiewebsites

Als je vandaag op de website MyHealthViewer.be wilde checken of je op de lijst staat met risicopatiënten die vanaf eind april gevaccineerd worden tegen het coronavirus, botste je een tijdlang op een foutmelding. Na de ellenlange wachtrij voor Qvax.be, eergisteren, was men kennelijk weer niet voorbereid op een massale toestroom van bezoekers. “Op een moment dat iedereen bezig is met de vaccinatiecampagne, zouden ze toch met het ergste scenario rekening moeten houden”, zegt data- en privacyexpert Bart van Buitenen.

Lees meer in dit artikel:

Kamerlid Theo Francken (N-VA) herstelt van COVID-19

Ook Kamerlid Theo Francken (N-VA) is besmet geraakt met de Britse variant van het coronavirus. Dat meldt hij op zijn sociale mediakanalen. Hij zegt dat hij een paar dagen flink ziek is geweest.

Minder ziekenhuisopnamen in Nederland, maar aantal besmetting wel weer toegenomen

Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen de voorbije 24 uur weer wat gedaald. In totaal zijn nu 2.525 patiënten met COVID-19 opgenomen, 33 minder dan gisteren. 

Op intensieve zorg liggen er nu 798 covidpatiënten, 22 meer dan gisteren. Dat is het hoogste aantal sinds april vorig jaar.

De afgelopen 24 uur zijn 7.833 nieuwe besmettingen geteld, het hoogste aantal sinds vorige week donderdag. Gisteren werden in Nederland nog 6.400 nieuwe besmettingen geteld.

Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen blijft relatief laag. De voorbije 24 uur zijn 19 doden geteld. . Het officiële dodental door corona staat in Nederland op 16.701. 

Nederland verlengt prikpauze met AstraZeneca met één dag

In Nederland worden ook morgen geen mensen met het coronavaccin van AstraZeneca. gevaccineerd. Alle 1.274 prikafspraken worden afgezegd. De prikpauze krijgt een dag verlenging.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad, dat er waarschijnlijk pas vanavond komt. Het is dan te laat om nog contact op te nemen met alle mensen die vrijdag bij een priklocatie worden verwacht.

Frankrijk rondt kaap van 10 miljoen eerste inentingen

In Frankrijk hebben al 10 miljoen mensen een eerste inenting met een coronavaccin gekregen. Dat heeft premier Jean Castex gezegd. Het land haalt die eerste tussentijdse doelstelling een week eerder dan gepland.

"Dit is een zeer goede prestatie. Frankrijk vaccineert veel", zei Castex na een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Nogent-sur-Marne, ten oosten van Parijs. 

De regering had zich tot doel gesteld om tegen midden april minstens 10 miljoen mensen een eerste dosis toe te dienen. Dankzij een ritme van 200.000 tot 300.000 prikjes per dag wordt die doelstelling dus al iets eerder gehaald. Parijs mikt nu op 20 miljoen mensen tegen midden mei, en 30 miljoen tegen midden juni. 

In Frankrijk wonen zo'n 52 miljoen volwassenen die in aanmerking komen voor vaccinatie. Ongeveer 3,3 miljoen Fransen zijn al volledig beschermd na twee inentingen.

"Genoeg vaccins voor alle Britse jongeren onder 30 jaar"

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock maakt zich sterk dat er ondanks de nieuwe strategie voor de toediening van het AstraZeneca-vaccin geen tekort zal ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. "We hebben meer dan genoeg Pfizer- en Moderna-vaccins om aan mensen jonger dan 30 jaar aan te bieden", zegt Hancock aan de Britse omroep BBC. De aangepaste strategie zal dan ook geen gevolgen hebben voor de snelheid van de vaccinatiecampagne, aldus de minister.

Gisteren hebben de Britse medicijnregulator MHRA en het Britse vaccinatiecomité beslist om vanaf nu alle Britten tussen 18 en 29 jaar een alternatief voor AstraZeneca aan te bieden. 

Onderzoek heeft 79 gevallen van zeldzame trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes aan het licht gebracht na een prik met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut. Van die 79 mensen zijn er 19 overleden.

Australië onderbreekt vaccinatie met AstraZeneca voor min 50-jarigen

Australië heeft beslist om te stoppen met het gebruiken van het AstraZeneca-vaccin bij de jongere bevolking. De leeftijdsgrens wordt vastgelegd op 50 jaar.

Premier Scott Morrison heeft op een persconferentie aangekondigd dat het AstraZeneca-vaccin niet meer mag toegediend worden aan personen onder de 50 jaar, behalve wanneer ze al een eerste dosis van het vaccin ontvangen hebben zonder bijwerkingen te vertonen. De beslissing is genomen nadat rapporten bevestigen dat er een link is met zware maar zeldzame gevallen van bloedklonters.

Ruim 10.000 testafspraken in Nederland voor uitstappen komende drie dagen

In Nederland zijn al ruim 10.000 afspraken gemaakt voor sneltests die toegang verlenen tot het bloemenpark de Keukenhof en ruim twintig monumenten die van vrijdag tot en met zondag de deuren openen. 

Volgens cijfers van de website van de Rijksoverheid kunnen de komende drie dagen bijna 30.000 mensen eropuit. Het is mogelijk met één negatieve sneltest binnen 40 uur verschillende activiteiten te doen.

De Nederlandse regering wil dat het mogelijk wordt eind mei dagelijks 400.000 sneltests af te nemen. Dat is drie keer de huidige testcapaciteit .

Belgisch coronavaccin in de maak in containerlab in Merelbeke: "Wapen tegen corona én mutaties"

Het West-Vlaamse bedrijf Ziphius Vaccines ontwikkelt samen met de Universiteit Gent een Belgisch coronavaccin en bouwt daarvoor een containerlab in Merelbeke. In dat lab zullen vanaf volgende maand 60 mensen werken aan een nieuw vaccin. Eind volgend jaar zal het vaccin er zijn, maar ook dan zal het nog nodig zijn. "Door mutaties en combinaties met andere virussen, zijn we nog niet van corona verlost”, zegt het bedrijf. 

Lees meer in dit bericht:

Hoe zit het met corona over de Franse grens? Grensgemeenten maken online kaart om besmettingen op te volgen

Franse en Belgische grensgemeenten hebben samen een kaart gemaakt waarop je het aantal coronabesmettingen kan volgen. De kaart is handig voor grensarbeiders en wordt dagelijks geüpdatet met cijfers van Sciensano en het platform van de Franse overheid. “Het is ook interessant voor burgers en bedrijfsleiders om te zien hoe de toestand over de grens is”, zegt burgemeester van Veurne, Peter Roose (Vooruit).

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen