Foto PZ Oostende

Man krijgt boete van 480 euro omdat hij zeehond lastigviel in Oostende: "Mensen moeten afstand houden"

Voor het eerst in ons land heeft iemand een boete gekregen, omdat hij een zeehond heeft lastiggevallen. Het gaat om een man die vorig jaar op stap was met zijn hond op het Klein Strand van Oostende. "Dit is zeker niet het enige geval. We zien het vaker gebeuren dat baasjes te dichtbij komen en hun hond niet onder controle kunnen houden", zegt Colette De Meyer van het North Seal Team.

Het is de eerste keer in ons land dat iemand een boete krijgt omdat hij een zeehond heeft lastig gevallen. Plots ging de hond van de man een zeehond achterna die lag te rusten op het Klein Strand van Oostende, maar in plaats van hem terug te roepen, jutte hij zijn hond verder op. De man deed niet de minste moeite om zijn hond bij zich te houden, waarop het tot een confrontatie kwam met de zeehond. 

De hond beet de zeehond in zijn staart, waarna het dier met verwondingen het water in vluchtte. De eigenaar van de hond krijgt nu een boete van 480 euro. “Het baasje mag opgelucht zijn dat de hond zelf er zonder verwondingen vanaf kwam, want zeehonden kunnen hard uithalen. Hopelijk trekken ook andere hondenbaasjes daar een les uit en houden ze hun hond aan de leiband”, zegt Colette De Meyer van het North Seal Team.

Steeds meer loslopende honden

Het is noodzakelijk dat zeehonden kunnen rusten op het strand zegt de Meyer. “Ze hebben die rust echt nodig. Als je ze terug in het water zou duwen, lopen ze het risico om te verdrinken. Ik vind het een goed signaal dat er toch één iemand op gewezen is dat het verboden is om de zeehonden lastig te vallen.”

Het is niet de eerste keer dat honden voor overlast zorgen in natuurgebieden. “We merken meer en meer dat loslopende honden een probleem vormen, nu meer mensen de natuur opzoeken door corona”, zegt woordvoerster Mie Van den Kerckhove van de dienst Omgeving. De politie laat weten dat ze in de toekomst niet zullen twijfelen om een PV op te stellen als je de rust van de zeehonden verstoort. 

Ook andere dieren ondervinden last

Met de boete hopen ze ook een signaal te sturen naar de bevolking, zegt Van den Kerchkhove. “We merken enerzijds dat het lot van wilde dieren een bekommernis is van steeds meer mensen. We krijgen ook steeds meer meldingen over mensen die hun hond achteloos loslaten. Dat heeft een negatief effect op onze biodiversiteit.”

Niet alleen zeehonden, maar ook andere dieren hebben vaak last van honden. Sommige loslopende honden vallen broedende roofvogels aan in het bos. Daarnaast worden ook schapen en paarden wel eens in de kuiten gebeten, als de viervoeters in een weiland raken. Bij het Agentschap Natuur en Bos stijgt het aantal PV’s over hondenoverlast”, besluit de woordvoerster. 

Meest gelezen