Tsjechië mag kinderen verplicht vaccineren van Europees Hof, geldt arrest straks ook voor corona?

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelt dat de Tsjechische overheid de vaccinatie tegen negen ziektes waaronder polio en tetanus mag verplichten bij kinderen. Het arrest kan mogelijk op termijn ook gevolgen hebben voor de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. "Dit arrest zou kunnen worden aangehaald, maar we moeten voorzichtig zijn", zegt expert gezondheidsrecht Christophe Lemmens.

In Tsjechië moeten kinderen verplicht gevaccineerd worden tegen negen algemeen gekende ziektes zoals hepatitis B, tetanus en difterie. Een aantal Tjechische families had een boete gekregen of werd de inschrijving in een kleuterschool ontzegd omdat ze niet in orde waren met die verplichte vaccinaties. Daarop waren een aantal ouders naar het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gestapt. 

Bij dat hof kan je terecht om een lidstaat aan te klagen wanneer in het land zelf alle juridische middelen zijn uitgeput. Het Hof bepaalt dan aan de hand van het Europees Verdrag voor de Bescherming van de Rechten van de Mens in Straatsburg of het land in kwestie in de fout is gegaan. 

Hof heeft haar beslissing uitvoerig beargumenteerd in een arrest van maar liefst 98 pagina's

Christophe Lemmens

Het arrest zegt nu dat het Tsjechische beleid "het legitieme doel nastreeft de gezondheid te beschermen. Daarnaast beschermt het ook de rechten van anderen aangezien vaccinatie niet enkel diegene die het krijgt beschermt, maar ook zij die niet gevaccineerd kunnen worden wegens medische redenen." Wie niet gevaccineerd kan worden is namelijk afhankelijk van een groepsimmuniteit die bekomen wordt door de verplichte vaccinatie.

Geldt dit nu ook voor ons land?

Ter vergelijking, in België is het poliovaccin het enige verplichte vaccin voor kinderen. Vaccins tegen hepatitis, de mazelen en rode hond bijvoorbeeld zijn wel gratis voor kinderen en worden aangeboden in een  "basisvaccinatieschema", maar zijn dus niet wettelijk verplicht in ons land. 

"Het hof is hier tot de conclusie gekomen dat de mensenrechten niet zijn geschonden en heeft dat ook uitvoerig beargumenteerd in een arrest van maar liefst 98 pagina's", zegt advocaat gezondheidsrecht Christophe Lemmens in "De wereld vandaag". "Het geldt wel enkel in Tsjechië en dat betekent dat België niet moet volgen met het verplichten van de vaccinaties tegen de negen ziektes waarover het gaat."

Beluister hier het gesprek met Christophe Lemmens in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

AP2009

Geldt dit ook voor het coronavaccin?

De Tsjechische overheid is dus niet in de fout volgens de rechters en mag verdergaan met het verplicht toedienen van vaccins, ook bij kinderen. Dat kan ook belangrijk zijn in de vaccinatiecampagne die momenteel aan de gang is in de strijd tegen het coronavirus. Deze uitspraak zou de mogelijkheid van een vaccinatieplicht kunnen versterken. Het arrest slaat op de verplichte vaccinatie tegen negen ziektes in Tsjechië, maar zou in de toekomst als argument kunnen dienen inzake verplichte vaccinatie tegen corona. 

Dit arrest zou dus kunnen worden gebruikt, maar dwingt ons niet tot verplichte vaccinatie

Christophe Lemmens

"Het is een heel specifieke situatie en we moeten opletten met het door te trekken naar de coronavaccinatie", volgens Lemmens. "Anderzijds is het wel zo dat het hof deze maatregelen rekent tot de bewegingsvrijheid van de Tsjechische overheid en als ons land de coronavaccinatie zou verplichten dat ook tot de bewegingsvrijheid van ons land zou kunnen worden gerekend. Dit arrest zou dus kunnen worden gebruikt, maar het is niet zo dat dit arrest ons land dwingt over te gaan tot verplichte vaccinatie tegen corona." 

Meest gelezen