Facebook

Met de "Moonlight Express" van Brussel naar Berlijn? 2 West-Vlaamse ondernemers plannen hotelnachttrein

West-Vlamingen Louis De Jaegher en Louis Lammertyn starten met een nachttrein tussen Brussel en Berlijn. Als alles goed gaat, zal de Moonlight Express volgend jaar rijden. “De bedoeling van onze trein is dat mensen zodra ze de trein opstappen, alle stress kunnen loslaten, zodat hun vakantie meteen begint”, zegt De Jaegher.

Twee jonge West-Vlaamse ondernemers, Louis De Jaegher uit Brugge, en Louis Lammertyn uit Gistel, organiseren de nachttrein “Moonlight Express”, die van Brussel via Luik naar Berlijn zal rijden. “Wij hebben enorm veel ondernemersbloed. Zodra de lockdown begon, zijn we met dit idee gestart. De bedoeling van onze trein is dat mensen zodra ze de trein opstappen, alle stress kunnen loslaten, zodat hun vakantie meteen begint”, zegt De Jaegher. 

Berlijn is de favoriete bestemming voor veel Belgen 

Louis De Jaegher

De twee wisten op voorhand dat het niet makkelijk zou zijn om zo’n nachttrein te organiseren. “We hebben honderden vergaderingen gehad met allerlei bedrijven en overheden om dat voor elkaar te krijgen. Je moet routepaden aanvragen, maar ook rijtuigen en wagons leasen. Dan moet je ook nog iemand vinden die de wagons kan trekken.”

De keuze voor Berlijn kwam er na een marktonderzoek. “Tot onze verrassing bleek dat Berlijn de favoriete bestemming is van de Belg. Zelf komen we er vaak, en het is gewoon een heel bruisende stad, dus we begrijpen die voorkeur absoluut.”

Inrichting van hotel

Het oorspronkelijke plan was om een nachttrein te organiseren naar Barcelona, zegt De Jaegher. “Daarvoor stelden zich enkele problemen, want in Frankrijk heb je nog altijd een monopolie van de spoormaatschappij SNCF. Daarbovenop hebben de spoorlijnen in Spanje een andere breedte. In Barcelona geraken is een nog veel grotere uitdaging.”

De kostprijs van een treinticket zal zo'n 50 euro zijn, maar mensen kunnen voorlopig nog geen ticket kopen. Ze kunnen wel al hun gegevens achterlaten om bij de eersten te zijn. “De prijs van de treinrit kan je eigenlijk niet vergelijken met een vliegtuigticket, omdat je bij ons meteen in een hotel bent als je de trein instapt. Het is een volledig andere ervaring. Je hebt een nacht geslapen en je komt uitgerust aan op je bestemming.”

Meest gelezen