Toegetakelde das uit Alken uiteindelijk bezweken aan verwondingen

Deze ochtend is de das die deze week in Alken werd gevonden, bezweken aan zijn verwondingen. De man die in Alken gefotografeerd werd bij het dier, ontkent dat hij het dier geslagen heeft. 

Woensdag zagen wandelaars een persoon met een stok op een das slaan in een maïsveld ter hoogte van de Bulsstraat. Op sociale media werd onmiddellijk over het voorval bericht. Toen de politie bij de das in het veld in Alken kwam, bleek het dier nog te leven. De das werd daarom door de Animal Rescue Service overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Daar is het deze ochtend gestorven.

De mogelijke verdachte heeft zich gisteren zelf aangegeven bij de politie. Hij ontkent de feiten. Volgens de man zag hij de das liggen in het veld en wou hij met een stok controleren of het dier nog leefde. Op dat moment fotografeerde een wandelaar hem. 

Volgens de advocate van de man, Lynn Clerinx is dat de enige foto die gemaakt is en heeft hij ook nog gepraat met de wandelaars die de foto namen. Toen hij de foto in een krant zag staan, is de man zelf naar de politie gestapt. Hij is intussen verhoord en vrijgelaten. De man is niet voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het parket en de politie roepen intussen op tot sereniteit. Op sociale media krijgt de verdachte bedreigingen.

Dassen zijn erg schuw, die kom je niet zomaar tegen in het veld waarna je ze kan neerknuppelen

Frederik Thoelen, Natuurhulpcentrum

Het Agentschap Natuur en Bos was meteen een onderzoek gestart naar het incident met de das in Alken want de das is een beschermd dier. "Dassen zijn niet gevaarlijk", zegt Frederik Thoelen. "Ze kunnen wel hard bijten maar ze zijn ook schuw. Dus je kan niet zomaar een das in open veld neerknuppelen. Er moet meer aan de hand zijn. Ik verwacht dat daar snel meer duidelijkheid over komt."

Meest gelezen