(c) Lantis

Belangrijke stap in de Oosterweelwerken: knooppunt Sint-Anna-Linkeroever bij Antwerpen vanaf vandaag van start

Vanaf vandaag start in Antwerpen de bouw van het nieuwe knooppunt Sint-Anna Linkeroever. Dat heeft te maken met de werkzaamheden voor de Oosterweelverbinding. De verkeersknoop, die de Antwerpse ring (R1) met de E34 en de Charles de Costerlaan (richting Waaslandtunnel) verbindt, moet veiliger en stiller worden en krijgt vanaf 2027 een aansluiting op de nieuwe Scheldetunnel. De werkzaamheden duren tot het voorjaar van 2024 en lopen in verschillende fases. 

Het huidige knooppunt Sint-Anna Linkeroever verbindt de E34 met de R1 en de Charles de Costerlaan. Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, vernieuwt deze verkeersknoop tot een veiligere omgeving met aansluiting op de toekomstige Scheldetunnel richting rechteroever. Het knooppunt wordt ook verdiept aangelegd en zal omgeven zijn door groene bermen zodat de omliggende natuurgebieden minder hinder ondervinden van het snelwegverkeer.

Officieel starten de werkzaamheden pas op maandag 12 april maar van vandaag tot dan wordt er ’s nachts flink gewerkt om de werf in te richten, zoals dat heet. Er zijn dan minder rijstroken open en sommige op- en afritten gaan dicht. Hier vind je een handig overzicht van de veranderingen en afsluitingen in de volgende nachten.

Een zicht op de huidige werkzaamheden bij Sint-Anna-Linkeroever (c) Lantis

De eerste echte fase van de werkzaamheden loopt dan van 12 april tot begin augustus 2021. Aannemer Rinkoniên werkt het ecoduct (duidelijk in beeld op de foto hierboven) dat verrijst boven de snelweg verder af en start met de afbraakwerken van het huidige knooppunt. Het verkeer kan tijdens deze werken niet meer over de bestaande snelweg rijden en wordt omgeleid via tijdelijke wegen.

Verkeer tussen de E34 en de E17 en Kennedytunnel kan de werf vanaf maandag passeren op twee versmalde rijstroken naast de bestaande snelweg. Wie van de E34 naar de Waaslandtunnel rijdt en omgekeerd, moet gebruik maken van een tijdelijke verbindingsweg ten noorden van de E34. Voor wie van de E17 en de R1 komt en richting bedrijvenzones aan de Canadastraat en de Keetberglaan wil, is er ook een tijdelijke verbindingsweg. Let op, de afrit naar die weg takt tussen Antwerpen-West en Sint-Anna-Linkeroever een stuk vroeger van de snelweg af dan de huidige afrit, dus hou op tijd rechts. 

Zo rijd je om in de richting van Antwerpen:

Omleidingen richting Antwerpen (c) Lantis

Zo rijd je om in de richting van het Waasland:

Omleidingen richting Waasland (c) Lantis

De omleidingen staan op deze pagina nog eens duidelijk uitgelegd. Voor wie met de auto van de Keetberglaan naar de Waaslandtunnel moet, en omgekeerd, is dit filmpje ook handig.

En die Oosterweelverbinding, waar gaat dat ook alweer over? We leggen het hieronder in 1 minuut uit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen