AFP or licensors

Spoedberaad Noord-Ierse regering na nieuwe rellen

De Noord-Ierse regering heeft een spoedberaad aangekondigd na nieuwe rellen in de hoofdstad Belfast. Bij de rellen gisteravond werd een bus belaagd en in brand gestoken. De politie heeft de bevolking opgeroepen om meerdere gebieden in de stad, waar zich mensen hebben verzameld, te mijden. Premier Boris Johnson heeft het geweld inmiddels veroordeeld.

Op beelden die op het internet circuleren is te zien dat gisteravond een dubbeldekker  met brandbommen werd bekogeld en vervolgens volledig uitbrandde. Volgens sommige berichten werd er ook een persfotograaf aangevallen. Het incident deed zich voor op een kruispunt tussen een protestantse en een katholieke woonwijk.

Bekijk hieronder beelden van die aanval en lees daaronder verder.

Videospeler inladen...

De Britse premier Boris Johnson reageerde via Twitter op de incidenten. "Ik maak me erg zorgen over de scènes van geweld in Noord-Ierland, met name over de aanvallen op de politie van Noord-Ierland die het volk en de bedrijven beschermt en de aanvallen op een buschauffeur en een journalist", aldus Johnson. "Geschillen worden opgelost door middel van dialoog, niet door geweld of criminaliteit", klonk het nog.

In Noord-Ierland komt het nu al dagen tot nachtelijke rellen, in verschillende steden ook buiten Belfast. Daarbij raakten al meer dan 40 politieagenten gewond. Volgens de veiligheidsdiensten zitten (deels militante) protestantse, loyalistische groeperingen, die zich ook met drugshandel bezighouden, achter de onrust.

Aanleiding voor de rellen zou naar verluidt onder andere de beslissing van het parket zijn om hooggeplaatste politici van het katholiek-Republikeinse Sinn Fein niet te vervolgen wegens het overtreden van de coronaregels na het bijwonen van de begrafenis van IRA-kopstuk Bobby Storey. Daarnaast heeft de onvrede van de loyalisten ook te maken met de post-brexit-handelsafspraken, omdat die volgens hen barrières hebben gecreëerd tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

  

Meest gelezen