Hoe de overheid twee keer in drie dagen de mist inging met vaccinatiewebsites

Als je vandaag op de website MyHealthViewer.be wilde checken of je op de lijst staat met risicopatiënten die vanaf eind april gevaccineerd worden tegen het coronavirus, botste je een tijdlang op een foutmelding. Na de ellenlange wachtrij voor Qvax.be, eergisteren, was men kennelijk weer niet voorbereid op een massale toestroom van bezoekers. “Op een moment dat iedereen bezig is met de vaccinatiecampagne, zouden ze toch met het ergste scenario rekening moeten houden”, zegt data- en privacyexpert Bart van Buitenen.

Door de coronamoeheid willen velen zo snel mogelijk gevaccineerd worden tegen dat vermaledijde virus. Dat bleek eergisteren al, toen er een gigantische wachtrij ontstond op Qvax.be, een website waarop je je op een reservelijst kan laten zetten om je te laten vaccineren als er mensen niet komen opdagen in een vaccinatiecentrum.

De algemene hang naar de beschermende prik werd vandaag opnieuw duidelijk: nadat vanochtend aangekondigd werd dat je op MyHealthViewer.be kan controleren of je op de lijst van risicopatiënten staat, moest die website al snel de virtuele deuren sluiten.

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Capaciteitsbegrenzing

Tienduizenden mensen met een zogenoemde onderliggende aandoening snelden vanochtend naar MyHealthViewer.be. “In de voormiddag zaten we op een bepaald moment op meer dan 2.700 gelijktijdige gebruikers. Dit was niet meer houdbaar”, zegt Remi De Brandt, die bij het Nationaal Intermutualistisch College (NIC), verantwoordelijk is voor MyHealthViewer.be.

Daarop werd beslist om de website tijdelijk offline te halen. Rond 16 uur kwam de website weer online, maar met een capaciteitsbegrenzing van 6 gebruikers per seconde. “Die capaciteitsbegrenzing is nodig omdat de toevloed van bezoekers ervoor zorgde dat de achterliggende systemen in de problemen kwamen”, duidt De Brandt. 

Gekoppeld

MyHealthViewer.be is in de achtergrond namelijk gekoppeld aan het nationale eHealth-platform waaraan allerlei toepassingen vasthangen die gebruikt worden in de gezondheidssector. Software die gebruikt wordt door dokters, huisartsen, vaccinatiecentra en dergelijke meer. 

“We moesten absoluut vermijden dat die in gevaar zouden komen. Daarom is de website even offline gehaald en zijn we met de partners die de achterliggende systemen beheren in overleg gegaan en hebben we nagegaan hoe we de situatie konden rechttrekken”, verklaart Remi De Brandt. 

Zodoende werd gekeken hoeveel bezoekers de website maximaal kan trekken zonder de achterliggende systemen te overbevragen. En dat blijken 6 bezoekers per seconde te zijn. Die capaciteit wordt vanaf morgen stelselmatig opgedreven.

Voorzien

De Brandt zegt dat zo’n massale belangstelling van de website niet te voorzien was. De vergelijking met Qvax.be, de online reservelijst voor wie gevaccineerd wil worden, gaat volgens De Brandt ook niet op, omdat de technologie achter MyHealthViewer.be heel wat complexer is. 

En inderdaad, een beetje computernerd weet dat een invulformuliertje zoals op Qvax.be relatief eenvoudig is om in de lucht te houden, als je maar genoeg capaciteit achter de hand houdt. Technisch is dit niet zo moeilijk. "Vergelijk het met het schrijven in een gastenboek: als er drukte verwacht wordt, kan je perfect meerdere boeken en pennen voorzien", schrijft een expert terzake op Twitter.

Stoutste dromen

Data- en privacyexpert Bart van Buitenen vindt dat men de bui al had kunnen zien hangen. Omdat zowat iedereen met de vaccinaties bezig is, had men volgens hem met het ergste rekening moeten houden. “In dit geval zou men zijn stoutste dromen moeten inbeelden qua bezoekersaantallen en daar nog eens een nulletje achter moeten zetten.”

Maar is het ook technisch haalbaar om zo’n bezoekerspieken de baas te kunnen? Je zou servercapaciteit in de cloud kunnen aankopen bij Amerikaanse giganten als Microsoft, Google of Amazon. Door bij hen computercapaciteit te huren, zou je dergelijke pieken kunnen opvangen, maar omdat het hier om de verwerking van gevoelige gezondheidsgegevens gaat, is Van Buitenen hier geen voorstander van.

Kostenplaatje

Dus zou de overheid zelf in voldoende capaciteit moeten investeren, vindt Van Buitenen, al hangt daar ook een kostenplaatje aan. “Als men dit soort toepassingen niet in de cloud van Amerikaanse bedrijven laat draaien, maar op eigen infrastructuur, betekent dit wellicht dat je in deze tijden - waarin alles online moet - nog iets meer moet investeren om te zorgen dat je daar als overheid helemaal klaar voor bent.”

Volgens Van Buitenen zijn dergelijke investeringen hun geld waard omdat iedereen bij dergelijke websites naar overheid kijkt. “Daarom moet je rekening houden met het ergste zodat je er naar de buitenwereld altijd goed uitkomt. En dat heeft men helaas te weinig gedaan”, besluit hij.  

Beluister hier het volledige gesprek met Bart van Buitenenen in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

AP2008

Meest gelezen