PVDA in Mechelen pleit voor permanente opvang voor daklozen: "Stad stuurt mensen de straat op in gure weer"

Oppositiepartij PVDA heeft aangeklaagd dat dak- en thuislozen overdag in de kou blijven staan nu de winteropvang is afgelopen. Het stadsbestuur heeft nu beslist om de nachtopvang enkele uren vroeger te openen. PVDA begrijpt niet waarom de dagopvang gesloten werd, en dringt aan op permanente opvangplaatsen.

Eind vorige week kondigde het stadsbestuur aan dat de dagopvang voor dak- en thuislozen gesloten werd. Die opvang kwam er omdat bij armoedeorganisaties maar een beperkt aantal mensen binnen kunnen door de coronacrisis. Nu cafés en winkels dicht zijn, kunnen daklozen zich moeilijk opwarmen in dit koude weer, klinkt het bij PVDA.

De stad heeft nu beslist om de nachtopvang enkele uren vroeger te openen. "Wij sluiten zeker en vast niet de ogen ", zegt schepen Gabriella De Francesco.  "Wij hebben ook verschillende maatschappelijk assistenten op het terrein. Het  klopt dat wij een problematiek hebben rond dak- en thuislozen, we zien dat ook toenenemen, maar wij geloven ook sterk dat de oplossing niet alleen is in meer dagopvang maar ook wel in degelijke begeleiding door de medewerkers van het CAW en onze kansarmoedepartners. Enkel dan kunnen wij samen zaken oplossen", aldus Gabriella De Francesco.  

PVDA pleit ook voor permanente opvangplaatsen voor daklozen, want ze vinden het absurd dat de opvang wordt ingeperkt zodra de lente begint. 

Meest gelezen