Stijn Dingenen

Rattenplaag in Houthalen: "Al jaren dweilen we met de kraan open"

In Houthalen-Helchteren, specifiek in Houthalen-Oost, zit de buurt al jaren met een rattenplaag. Buurtbewoner Jean Trippaers voert al een hele tijd een heuse strijd tegen de beestjes, maar raakt maar niet van de ratten af. Ook een rattenvanger ter plaatse lijkt het probleem niet op te lossen. 

Jean Trippaers woont tussen de ratten. "Of de ratten wonen tussen ons', lacht hij. "Het is al jaren aan de gang. De ene week is het rustiger en de andere zijn er weer veel. Soms 25 tot 30. Ik heb heel veel vallen staan, waar ik chocolade tussendoe. Ik heb ook twee Duitse herders en als er 's nachts een val dichtklapt, blaffen de honden. Dan sta ik op, en ga ik kijken. Ik ben er dus 24 op 24 mee bezig."

"Achter het tuinhuis heb ik zo onlangs twee nesten gevonden, na twee kruiwagens vol zand uitgegraven te hebben", vervolgt de man uit Houthalen. "Die nesten heb ik vernietigd, wat sommige dierenliefhebbers me niet in dank zullen afnemen, maar mijn buren doen hetzelfde. Hier staan overal vallen. Die dieren knagen alles kapot en slepen vuiligheid naar mijn tuin."

Ik heb zelf een vijver gehad maar die heb ik uit miserie weggehaald, want in de zomer was het gewoon niet meer te doen

Volgens Trippaers zijn het vooral de Lucie vijvers die vlak achter zijn tuin liggen, die de ratten naar zijn buurt lokt. "Water trekt ratten aan. Ik heb zelf ook een vijver gehad maar die heb ik uit miserie weggehaald, want in de zomer was het gewoon niet meer te doen. Je zag de ratten tussen het riet door bewegen."

Het gemeentebestuur stuurde al een rattenvanger af op het probleem van Jean en zijn buren, maar dat lijkt z'n effect nog niet te hebben gehad. "Die man heeft me speciaal vergif gegeven, maar dat moet je dan weer goed vastbinden. Andere dieren kunnen dat namelijk meenemen en ergens achterlaten en als dan een hond dat toevallig opeet... Het is hoe dan ook dweilen met de kraan open", besluit de man.

Meest gelezen