© Radio 2

Rustige nacht voor fruittelers in Haspengouw

De fruitboeren hebben er een vrij rustige nacht op zitten, al zijn ze wakker gebleven want er waren minima tot -3 graden voorspeld. Uiteindelijk vielen de temperaturen goed mee.

Fruittelers waren de hele nacht wakker, want het zou de koudste nacht van de week worden. Door de bewolking gisteren, was de grond nog niet genoeg opgewarmd. Maar diezelfde wolken zorgden er ook voor dat de temperaturen niet al te veel zakten. Fruitteler Theo Billen uit Brustem in Sint-Truiden: “Ik heb om het uur gecontroleerd en om het uur was het bewolkt.  De temperatuur bleef ergens hangen tussen het vriespunt en +2 graden, dus heb ik geen vuurkorven moeten aansteken.”

IJsheiligen

Het kan ’s nachts nog vriezen tot aan de 4 ijsheiligen. Die hebben hun naamdag vanaf 11 mei. Vanaf dan is de kans een pak kleiner dat de fruittelers nog moeten vrezen voor vorstschade. “Maar we blijven angstig, omdat het tot dan toch nog kan vriezen”, aldus Billen.

© Radio 2

Meest gelezen