AFP or licensors

Turkije reageert op "stoelincident" met EU-Commissievoorzitter Von der Leyen: "Beschuldigingen zijn onterecht"

Turkije ontkent dat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bewust geen zitplaats kreeg aangeboden tijdens een bezoek van de Europese topleiders Michel en Von der Leyen aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, eerder deze week. Volgens de Turkse autoriteiten stemden de Europese protocollaire diensten in met de opstelling van de stoelen. 

Tijdens een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan moest Von der Leyen dinsdag plaatsnemen in een sofa, en niet zoals Europese Raadsvoorzitter Charles Michel op een stoel naast Erdogan. Nadat beelden van een duidelijk verbaasde Von der Leyen waren gaan circuleren op sociale media, was #sofagate geboren. Op  sociale media kwam er veel kritiek op de beelden en klonken beschuldigingen van onder meer genderdiscriminatie. 

Bekijk hier nog eens de beelden van het voorval (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

De beschuldigingen aan het adres van Turkije zijn onterecht

Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu

Maar de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu ontkent dat de Turkse president Erdogan zijn gesprekspartners uit elkaar wilde spelen en dat Von der Leyen doelbewust in de sofa werd geplaatst. "De stoelen werden geplaatst zoals de EU dat had gevraagd. Onze protocoldiensten hebben elkaar voor de vergadering ontmoet en hun vragen werden gerespecteerd", zei hij. "De beschuldigingen aan het adres van Turkije zijn onterecht." 

Ook het feit dat Von der Leyen een vrouw is, zou geen rol spelen. Het is niet de eerste keer dat Turkije hooggeplaatste gasten ontvangt, klonk het nog. Bovendien liggen "de protocolregels in lijn met de wereldberoemde Turkse gastvrijheid".

Maar volgens de Commissie was haar eigen protocoldienst niet betrokken bij de voorbereiding omdat ze wegens de geldende coronamaatregelen geen deel kon uitmaken van de delegatie die naar Ankara reisde.

Wie is president Erdogan precies? We leggen het je in deze video in 1 minuut uit (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Stappen ondernomen om gelijkaardige incidenten te voorkomen

"Er wordt te veel belang gehecht aan het 'stoelincident'", dat zei Eric Mamer, de woordvoerder van Von der Leyen, vandaag als reactie toen hij opnieuw bedolven werd met vragen over het incident. "Voorzitter Von der Leyen heeft er voor gekozen de vergadering te laten doorgaan en de Europese boodschap over te brengen. Daar zou de focus op moeten liggen: op de Europese relaties met Turkije."

De woordvoerder herhaalde dat Von der Leyen en Michel tijdens het gesprek met Erdogan onder meer het respect voor de mensenrechten in Turkije en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen ter sprake brachten. 

Toch heeft Von der Leyen haar diensten gevraagd om de nodige stappen te ondernemen zodat dergelijk incident zich niet kan herhalen. "Tijdens zo'n gesprek met een leider van een niet-EU-land moet de voorzitter van de Europese Commissie gelijk behandeld worden als de voorzitter van de Europese Raad. Ze horen naast elkaar te zitten", zei Mamer nog. 

Ik respecteerde altijd de protocollaire rangorde

Jean-Claude Juncker

Nochtans reageerde Von der Leyens voorganger als Commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker, dat het hem ook wel eens overkwam dat hij tijdens internationale ontmoetingen in een sofa moest plaatsnemen, in plaats van op een stoel naast de toenmalige Raadsvoorzitters Herman Van Rompuy of Donald Tusk. "Ik respecteerde altijd de protocollaire rangorde", bagatelliseerde hij in magazine Politico. 

De huidige Commissie blijft erbij dat haar voorzitter protocollair op dezelfde hoogte staat als de voorzitter van de Europese Raad. "Akkoord, er is een rangorde als het gaat over wie mag voorgaan en als eerste mag gaan zitten, maar dat zijn details. Dit betekent niet dat de voorzitter van de Commissie deel uitmaakt van de delegatie van de Raadsvoorzitter."

Naast Turkije bleef ook Charles Michel niet gespaard van kritiek. Was Michel onbeschoft door zomaar plaats te nemen op zijn stoel naast Erdogan? "Daar heeft de voorzitter zich op geen enkel moment over uitgelaten. Ze wil enkel dat de protocollaire regels gevolgd worden", aldus nog de woordvoerder van Von der Leyen.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" van gisteren (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Michel betreurt situatie

Michel heeft zich gisteravond in een reactie op Facebook verdedigd tegen de kritiek. Volgens Michel veroorzaakte de strikte interpretatie van de protocolregels door de Turkse diensten een "schrijnende situatie", namelijk "de verschillende, zelfs kleinerende, behandeling van de voorzitter van de Europese Commissie".

"Toen we de betreurenswaardige aard van de situatie inzagen, hebben we ervoor gekozen om dit niet te verergeren door er een publiek incident van te maken, en om voorrang te geven aan de inhoud van de politieke discussie die we, Ursula en ik, met onze gastheren aangingen." Michel betreurt ook dat de indruk werd gewekt dat hij onverschillig zou staan tegenover de protocollaire onhandigheid die Von der Leyen moest ondergaan.

"Zeker gezien het feit dat ik mij vereerd voel deel te nemen aan dit Europese project waarbij twee van de vier grote instellingen worden geleid door vrouwen, Ursula von der Leyen en Christine Lagarde." De Europese Raadsvoorzitter is naar eigen zeggen ook bedroefd dat deze situatie "het grote en nuttige geopolitieke werk" dat in Turkije is verricht "overschaduwt".

AFP or licensors

Meest gelezen