Copyright by Hinterhaus Productions

Unizo en VDAB Oost-Vlaanderen in koor: “Technische vaardigheden en opleidingen op de werkvloer kunnen de economie weer opkrikken”

De bouwsector in Oost-Vlaanderen is alvast volop op zoek naar personeel, maar het gaat niet in alle sectoren even goed. Horeca, toerisme, sommige industrieën hebben het moeilijk en werven momenteel niet of zelden nieuwe mensen aan. Ook interims worden zo goed als nooit ingezet. “Wie zich technisch schoolt, en gewenste vaardigheden aanleert, heeft wel degelijk nu kans op een job”, zeggen Unizo en VDAB Oost-Vlaanderen. 

Naast de bouwsector is in onze provincie ook de haven in Gent een stabiele werkgever, maar in veel andere sectoren zijn de gevolgen van de coronacrisis sterk voelbaar. Dan gaat het over horeca en toerisme, sommige industriële bedrijven, een deel van de klein- en groothandel, en de professionele schoonmaak (omdat veel kantoren dicht zijn). Jos Vermeiren van Unizo Oost-Vlaanderen: “dat zijn de sectoren die werknemers op technische werkloosheid zetten en geen interimkrachten aannemen. Momenteel zijn er 43.000 werkzoekenden in Oost-Vlaanderen. Dat is een stijging van ruim 3 procent in een jaar tijd. Maar bedrijven die volop inzetten op opleidingen op de werkvloer doen het opvallend beter, die zullen makkelijker uit de crisis komen. We denken ook dat de economie wel eens heel snel weer zou kunnen aantrekken, want er zijn nog altijd veel knelpuntberoepen.”

Mensen die aan machines kunnen werken, of  technische en computervaardigheden hebben, zouden heel snel een job kunnen vinden.

Jos Vermeiren, Unizo Oost-Vlaanderen

Mensen met een technisch profiel zijn fel gegeerd op de arbeidsmarkt, zo weten de VDAB en Unizo. “Het gaat dan om mensen die zich hebben omgeschoold en nu vaardigheden hebben om met machines of computers te werken. Maar ook jongeren die een STEM-opleding volgden (Science-Technology-Engineering-Mathematics). We merken zelfs nu dat zulke profielen nog altijd veel gevraagd worden, en dat zal ook zo blijven. Daarom is het belangrijk dat mensen zich blijven bijscholen. Maar het is even belangrijk dat werkgevers opleidingen op de werkvloer voorzien voor dat soort profielen. Dat zijn zaken die in de toekomst nog belangrijker zullen worden om die mensen in de toekomst te gaan inzetten.”

kasto80

Meest gelezen