Grondwater laag tot zeer laag in 2 op 3 meetpunten: "Duidelijk drogere toestand dan op eind van gemiddelde winter"

De grondwaterstanden zijn "laag" tot "zeer laag" voor deze tijd van het jaar in 62 procent van de meetlocaties over heel Vlaanderen. Dat laat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) weten in een nieuwe maandelijkse update over ons grondwater. 

De slechte cijfers komen niet onverwacht: na een kletsnatte januarimaand verliepen zowel februari als maart droger dan gemiddeld in Ukkel. Vooral in het westen viel duidelijk minder neerslag dan normaal. Nochtans was de regenval over de hele weerkundige winter bekeken (december tot en met februari) min of meer normaal. 

Momenteel scoren de grondwaterstanden in zowat twee op de drie meetlocaties niet goed, van zeer laag (30 procent) tot laag (32 procent). De cijfers hebben betrekking op 26 maart. Op het einde van het hydrologische winterseizoen (tot einde maart) verwachten we de hoogste grondwaterstanden, en dat is ook nodig om klaar te zijn voor de lente en de zomer. 

Ook in meer dan de helft van de meetlocaties van het oppervlaktewaterdebiet worden lage tot zeer lage waarden voor de tijd van het jaar gemeten, laat de VMM nog weten. "Dat wijst op een duidelijk drogere toestand dan wat we op het einde van een gemiddelde winter mogen verwachten." 

Wat bepaalt de stand van het grondwater? Bekijk het in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen