De wandelaars kunnen door de perenboomgaard van Dries Beck

Wandeltocht dwars door de velden van Hoogstraatse landbouwers: "Tonen waar eten uit de supermarkt vandaan komt"

In Hoogstraten kan je nog tot het einde van de Paasvakantie de "natte bottentocht" doen. Dat is een unieke wandeling die dwars door velden van verschillende landbouwbedrijven gaat. Bij elk bedrijf kan je een QR-code scannen en krijg je een filmpje te zien over de verschillende bedrijven. De bedrijven willen zo tonen dat landbouw en natuur wel degelijk samen kunnen gaan", vertelt landbouwer Dries Beck.

Wie nog op zoek is naar een unieke wandeling, kan nu ook in Hoogstraten terecht. Daar kan je nog tot 18 april dwars door de velden wandelen. "We hebben de naam "natte bottentocht" gekozen omdat de wandeling dwars door de velden gaat. Als het regent, heb je daar wel botten voor nodig", zegt Dries op Radio 2 Antwerpen. "Je kan dan door de velden van bedrijf tot bedrijf gaan."

De landbouwers willen met de wandeling benadrukken dat landbouw en natuur samen kunnen gaan. "De landbouwbedrijven van tegenwoordig zijn anders dan de mensen zich herinneren van 20 jaar geleden. Het zijn grote bedrijven met moderne technieken", vertelt Dries. "Maar er wordt wel degelijk rekening gehouden met het milieu en dat willen we ook tonen met deze wandeling."

Met deze wandeling willen we tonen dat landbouw en natuur perfect samen kunnen gaan

Dries Beck, landbouwer

"We willen ook duidelijk maken waar het eten van de supermarkt vandaag komt", gaat Dries verder. "Voor veel mensen is het evident dat de winkel vol verschillende soorten eten ligt. Maar daar zit heel wat achter en dat willen we ook tonen."

De wandeling start in de Kettingdreef in Meer. Op de route staan ook informatieborden met QR-codes. "De QR-codes staan gegroepeerd per bedrijfstak. Als je die scant, krijg je dus info over dat type bedrijf. Je krijgt ook filmpjes te zien", klinkt het. 

Voor jong en oud

Jong en oud kan meedoen aan de "natte bottentocht". "We hebben ook een aangepaste kinderwandeling", vertelt Dries. "Op die tocht zijn er ook raadseltjes over de landbouw terug te vinden. Die route is ook een pak korter, maar we hebben wel een aantal ludieke elementjes bedacht."

Dries zelf heeft een gemengd landbouwbedrijf. "Wij hebben hier zowel perenboomgaarden als akkerbouw en varkens", zegt hij. "Bij ons gaat de tocht door de bloesems. Die gaan de volgende 10 dagen open komen, dus dat wordt een prachtig tafereel", zegt Dries. 

Aan de borden hangen QR-codes met meer info over de verschillende landbouwbedrijven. Er staan ook weetjes op het bord.

Meest gelezen