Facebook Joeri Vandekerkhove

West-Vlaming is beste patissier van Nederland: “Drie maand aan deze  taart gewerkt”

De beste patissier van Nederland is een West-Vlaming. Joeri Vandekerkhove uit Harelbeke, behaalde die titel op de Dutch Pastry Award met een bijzonder hoge taart. Daarmee is hij de tweede Belg die de prestigieuze wedstrijd weet te winnen. “Ik heb de taart dinsdagochtend afgewerkt, en ben dan meteen richting Nederland vertrokken”, zegt Vandekerkhove.

Je moet veel oefenen, proeven en bijsturen waar nodig

Joeri Vandekerkhove

Tweede Belg

De West-Vlaming legde tot de dag van de wedstrijd nog een laatste hand aan de taart. "De taart is uiteindelijk pas dinsdagochtend afgewerkt. Dan ben ik meteen vertrokken richting Vlaardingen, in Nederland, om het te presenteren aan de jury."

Hij treedt nu in de voetsporen van Jurgen Willems, die zich in 2008 kroonde tot beste patissier van Nederland, maar later op jonge leeftijd overleed aan kanker. Willems was geen onbekende voor Vandekerkhove. “Meer zelfs, hij was een goeie vriend van mij. Mooi dat ik nu in zijn voetsporen kan treden.”

Dat een Belg deze wedstrijd weet te winnen, blijft uitzonderlijk, vindt de West-Vlaamse patissier. “Nederland is heel sterk in zulke zaken. België stond vroeger altijd in de top 3 op de WK’s, maar verdween dan van het toneel. De Nederlanders hadden dat sindsdien wat overgenomen.”

Vandekerkhove met de winnende taart

Meest gelezen