AFP or licensors

Uit eigen ambassade gezette ambassadeur van Myanmar krijgt bescherming in Verenigd Koninkrijk

De ambassadeur van Myanmar in Londen krijgt bescherming van de Britse overheid. Eerder deze week mocht de man plots zijn eigen ambassade niet meer in, omdat hij het regime dat in Myanmar aan de macht kwam na de militaire staatsgreep van februari niet erkent.

Ambassadeur Kyaw Zwar Minn stond eerder deze week voor een gesloten deur. Kyaw Zwar Minn erkent de nieuwe machthebbers in Myanmar niet. Hij riep ook op om Aung San Suu Kyi vrij te laten, de leider van de democratisch verkozen regering die begin februari werd opgepakt. En dat kwam hem duur te staan. 

In de ambassade werkt blijkbaar personeel dat de militaire machthebbers wel steunt. Volgens diplomatieke bronnen zou de vice-ambassadeur het commando in de ambassade overgenomen hebben. Kyaw Zwar Minn sprak van een "coup midden in Londen". Gisteren lieten de Myanmarese autoriteiten de Britse overheid formeel weten dat het mandaat van de ambassadeur is afgelopen.

De Britse overheid biedt de buitengesloten ambassadeur nu bescherming aan. "Ik prijs zijn moed en patriottisme. We zullen hem ondersteunen om zijn veiligheid in het Verenigd Koninkrijk te verzekeren", liet de Britse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Nigel Adams weten na een ontmoeting met de ambassadeur. "Vanwege de intimidatie tegenover Minn, willen we verzekeren dat hij in veiligheid in het VK kan leven terwijl hij beslist wat hij in de toekomst zal doen."

Verkiezingen

Het leger greep op 1 februari de macht in Myanmar. Aung San Suu Kyi en andere leiders van de democratisch verkozen regering werden gevangengezet. Tijdens de repressie tegen het protest bij de bevolking zijn de voorbije maanden al meer dan 600 burgers gedood. Meer dan 2.500 mensen werden opgepakt.

Vandaag maakte het regime in Myanmar ook bekend dat er binnen de 2 jaar nieuwe verkiezingen zullen gehouden worden. Nog volgens de junta is het protest in het land aan het afnemen en zullen de ministeries weldra weer volledig operationeel zijn. Ook de handel met het buitenland verloopt normaal, klinkt het. Berichten dat de internationale gemeenschap de militaire regering niet erkent, worden als "vals" weggezet.

Op 1 februari pleegde het leger een staatsgreep in Myanmar. Aung San Suu Kyi, de leider van de regering, werd gevangengezet. Ontdek in deze video in 1 minuut wie zij is:

Videospeler inladen...

Meest gelezen