Rob Engelaar

Wie ingepland staat met AstraZeneca-vaccin en jonger is dan 56 jaar, kan vaccin op aanvraag toch krijgen

Wie jonger is dan 56 en expliciet aangeeft dat die wil ingeënt worden met het AstraZeneca-vaccin, kan toch dat vaccin krijgen. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De komende maand gaat ons land dat vaccin normaal enkel aan 55-plussers geven. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en de Hoge Gezondheidsraad maken van die tijd gebruik om adviezen per leeftijdsgroep uit te werken.

België gaat het coronavaccin van AstraZeneca een maand lang enkel aan mensen van 56 of ouder toedienen, nadat het Europese Geneesmiddelenbureau bevestigd had dat het vaccin mogelijk kan leiden tot een zeldzame bloedklonter in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. De impact op de vaccinatiestrategie van die beslissing is al bij al beperkt.

De komende maand waren 6.600 mensen jonger dan 56 ingepland om het AstraZenaca-vaccin te krijgen. Het gaat om zorgpersoneel. Die zullen omgeboekt worden, maar wie zijn tijdslot met AstraZeneca wil behouden, kan dat. "We hebben gisteren aan de vaccinatiecentra laten weten dat mensen die dat willen het AstraZeneca-vaccin kunnen krijgen", zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid aan VRT NWS.

De voorwaarde daarbij is wel dat de arts van het vaccinatiecentrum de mensen goed informeert over de mogelijke zeldzame bijwerkingen. "Zodat de gevaccineerden die bijwerkingen snel kunnen herkennen en indien nodig een arts kunnen contacteren", klinkt het.

Het gaat voor alle duidelijkheid om mensen die eerste prik zouden krijgen. De eerste mensen tot 56 die een tweede prik zouden krijgen, zijn pas gepland voor mei.

Wachten op advies per leeftijdsgroep

"Het is een levensreddend vaccin", benadrukt Isabel Leroux-Roels (UZ Gent) in "De ochtend". "Er sterven in ons land wekelijks nog 170 mensen aan het coronavirus. En de bijwerking is zeer zeldzaam en komt maximaal voor in 1 op de 100.000 gevallen, wellicht nog minder." Het EMA is van mening dat de voordelen nog altijd opwegen tegen de nadelen, maar heeft voorlopig enkel een advies uitgebracht voor alle leeftijden.

"De risco-batenanalyse moet ook per leeftijdsgroep gemaakt worden", zegt Leroux-Roels. De zeldzame bijwerking lijkt vooral voor te komen bij jongere mensen die bovendien een minder grote kans hebben om te overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. "In Engeland bijvoorbeeld wordt het niet meer aan mensen jonger dan 30 gegeven, omdat het risico daar niet meer in verhouding is."

Het EMA en de Hoge Gezondheidsraad maken van de komende weken gebruik om meer wetenschappelijke data te verzamelen en specifieke adviezen per leeftijdsgroep uit te werken. Leroux-Roels zit overigens ook in de Hoge Gezondheidsraad. "We bekijken nu wat het onderliggende mechanisme is en wat de risicofacoren zijn", aldus Leroux-Roels.

In Engeland bijvoorbeeld wordt het niet meer aan mensen jonger dan 30 gegeven, omdat het risico daar niet meer in verhouding is

Isabel Leroux-Roels (UZ Gent)

Er is nog heel wat onduidelijkheid over die zeldzame bijwerking. Zo leek het initieel vooral bij jonge vrouwen voor te komen, maar dat heeft wellicht te maken met het feit dat vooral zorgpersoneel dat vaccin kreeg en er meer vrouwen in de zorg werken. "Er lijkt geen verschil te zijn tussen de geslachten."

Tegelijk kwam de bijwerking tot nog toe alleen voor na de eerste prik, maar weinig mensen kregen al een tweede prik met het vaccin. Als het ook na de tweede prik zou kunnen voorkomen, wordt bekeken of mensen die een eerste prik kregen met AstraZeneca eventueel een tweede prik van een ander vaccin zouden kunnen krijgen. "Al is daarvoor nog meer onderzoek nodig."

AFP or licensors

Meest gelezen