Videospeler inladen...

Na zware brand in appartementsgebouw in Opwijk: "Kwaad opzet is uitgesloten", zegt parket

De zware brand in Opwijk gisteren, is geen gevolg van kwaad opzet. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Bij de brand werden 8 appartementen verwoest, 26 andere appartementen in hetzelfde gebouw zijn voorlopig onbewoonbaar. Een van de bewoners werd na de evacuatie onwel en overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Zesendertig appartementen telt het U-vormige gebouw van recente datum in het centrum van Opwijk in Vlaams-Brabant. Gisteren brak er in de namiddag brand uit in een appartement op de tweede verdieping; het vuur verspreidde zich razendsnel via het dak en legde 8 appartementen in de as.

Stabiliteit in gevaar

Van het dak bleven enkel nog drie puntgevels staan en die worden gecontroleerd afgebroken, met een kraan van de civiele bescherming. "Om te vermijden dat ze instorten en op mensen zouden terechtkomen," zegt burgemeester Inez De Coninck (N-VA) van Opwijk. "Het dak is toch reddeloos verloren."

De brandweer bleef de hele nacht en ochtend nog in de buurt, om in te grijpen als het vuur weer zou opflakkeren. 

Bekijk hier de beelden van de brandweer in actie:

Videospeler inladen...

Niemand raakte gewond bij de brand zelf. Maar in het opvangcentrum werd  een vrouw van 92 onwel. "Zij is nog naar het ziekenhuis gebracht maar is daar overleden aan een beroerte", vertelt de burgemeester. De meeste bewoners die werden geëvacueerd, konden de nacht doorbrengen bij familie of vrienden, twee gezinnen kregen opvang van de gemeente.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" van 10 april (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Solidariteitsactie

Intussen is er een solidariteitsactie opgezet om de getroffen families te ondersteunen."Gisteren kwamen al heel wat mensen langs met nachtkledij, babyspullen en toiletgerief. Daarvoor was een inzamelpunt voorzien, maar door het grote aanbod hebben we het inzamelpunt vervroegd gesloten. We vragen nu om geen spullen meer te brengen naar het inzamelpunt. Na rondvraag bij de slachtoffers lijkt de nood aan materiële zaken op dit moment ook eerder beperkt."

Verschillende Opwijkse verenigingen zetten acties op poten om de slachtoffers te steunen. "Om een duidelijk zicht te hebben, roepen we op om alle initiatieven te registreren bij het gemeentebestuur via www.opwijk.be/actie-brand-kloosterstraat. Ook de opbrengsten van deze acties kunnen gestort worden op het gemeentelijk steunfonds."

Van de 36 wooneenheden zijn er dus 8 volledig vernield, de rest is onbewoonbaar omdat de nutsvoorzieningen beschadigd zijn door het blussen. 

In minder dan een half uur tijd was de hele dakverdieping weg

Vermoedelijk is het vuur ontstaan in een appartement op de bovenste verdieping. Het is vooral opmerkelijk hoe snel de vlammen zich verspreidden over het hele dak. "In minder dan een half uur was de hele dakverdieping weg." Ook het parket kwam ter plaatse om de brand te onderzoeken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen