Google Maps

Voormalige brouwerij in Molenbeek wordt nieuwe school: "Historische bottelarij moet bewaard blijven"

Een verrassende locatie voor de nieuwe middelbare school in Molenbeek. Die komt er in de voormalige brouwerij Vandenheuvel. De gebouwen staan al enkele jaren leeg en zullen binnen twee jaar 850 leerlingen verwelkomen. En die zullen merken dat ze nog steeds in een brouwerij zitten. 

De oude brouwerij Vandenheuvel staat intussen al meer dan 20 jaar leeg. Maar daar komt nu verandering in. Want de gebouwen zullen ingenomen worden door het derde Nederlandstalige Jezuïetencollege in Brussel. Leerlingen van het middelbaar zullen er kunnen kiezen voor een ASO-, TSO- of BSO-opleiding. 

"Sinds de jaren 70 is het eigenlijk geen brouwerij meer, maar is het een wijnhandel geworden", zegt directeur Eddy Van de Velde. "Je vindt er dus nog altijd de voormalige bottelarij. Dat is een historisch pand en moet bewaard blijven in de nieuwe school.  Het wordt dus een project van renovatie én nieuwbouw." 

Boksen en rolschaatsen

De werken aan de nieuwe school zullen twee jaar duren. Intussen worden de gebouwen al ingenomen door andere jongeren. 

"Verschillende organisaties, zoals de Brussels Boxing Academy, de Shinobis Riders, een artisanaal atelier en een theatergroep maken al dankbaar gebruik van het aanbod om hun activiteiten te organiseren. Tijdens de paasvakantie is er een waaier aan activiteiten voor de Molenbeekse jeugd voorzien. Kinderen tot 12 jaar kunnen zich onder meer uitleven in de boksles, leren fietsen op een indoor fietsparcours of voetballen op rolschaatsen. Op die manier verbinden we de school al met de buurt. En ook daarna zullen ze welkom blijven", aldus directeur Van de Velde. 

Meest gelezen