Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Brussel begint al met vaccinatie risicopatiënten, in Vlaanderen nog wachten tot 19 april: vanwaar die andere snelheid?

In Brussel is de vaccinatie bij risicopatiënten dinsdag al van start gegaan. In Vlaanderen zullen de eerste prikjes bij risicopatiënten pas op 19 april gezet worden. Vanwaar het verschil in snelheden? "Onze bevolking is iets jonger, en de vaccinatiebereidheid ligt lager", verklaart Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Vanaf 19 april worden in ons land de eerste risicopatiënten gevaccineerd tegen het coronavirus. Vlaanderen zou daar volgende week de eerste uitnodigingen voor versturen. 

Maar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ze dinsdag al begonnen met het inenten van risicopatiënten, staat te lezen in een persbericht van de gemeenschapscommissie in Brussel. "Afgelopen weekend hebben we de eerste uitnodigingen al verstuurd naar risicopatiënten tussen 61 en 64 jaar", klinkt het. Voorafgaand aan de brief werd ook een uitnodigingsmail gestuurd. Sommige risicopatiënten hebben de brief niet afgewacht en meteen voor dinsdag een afspraak gemaakt bij hun vaccinatiecentrum.

Bekijk hier de journaalreportage vanuit het vaccinatiecentrum op de Heyzel in Brussel: (lees eronder verder)

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Vandaag zijn ook de uitnodigingen voor risicopatiënten ouder dan 59 jaar vertrokken", gaat het persbericht verder. Maar hoe komt het dat Brussel een voorsprong neemt in het vaccineren van risicopatiënten? Waarom gaat het daar sneller?

In cijfers: 

  • In Brussel kregen al bijna 139.400 mensen (minstens) een eerste dosis van het coronavaccin, dat is zo'n 14,8 procent van de volwassen bevolking. 
  • In Vlaanderen zitten ze momenteel aan 962.100 mensen die minstens een eerste prik kregen. Dat is omgerekend 18 procent van de volwassen bevolking.
  • In Wallonië staat de teller op 555.600 mensen die minstens een eerste dosis kregen. Dat is 19,6 procent van de volwassen bevolking. Wallonië is zo koploper in ons land. 
  • In Duitstalig België tot slot kregen al 11.600 mensen minstens een eerste dosis. Dat is 18,5 procent van de volwassen bevolking.

Als je alle vaccinatiecijfers nog eens wil raadplegen, kan dat hier

Jongere bevolking

Ten eerste is het belangrijk te verduidelijken dat alle regio's in ons land dezelfde quota hebben, in verhouding met het inwonersaantal. Brussel krijgt niet meer vaccins in vergelijking met de andere regio's in het land. 

"Maar we hebben wel een iets jongere bevolkingsgroep relatief gezien, met minder oudere mensen", legt Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie uit. "Daardoor komen we met onze quota sneller aan een jongere bevolkingsgroep."

In Brussel zijn ongeveer 65 procent van de 85-plussers gevaccineerd, terwijl dat in Vlaanderen bijna op 90 procent ligt

Vaccinatiebereidheid

Daarnaast is de vaccinatiebereidheid in Brussel ook lager. "We moeten dus meer mensen uitnodigen om door ons aantal vaccins te geraken", aldus Neven. "Je nodigt uit volgens leeftijdscategorie, dus daarom gaat de leeftijdscategorie sneller dalen. We zijn dus sneller door de bevolkingsgroep van de 65-plussers gegaan, omdat er minder reactie op is."

"In Brussel zijn ongeveer 65 procent van de 85-plussers gevaccineerd, terwijl dat in Vlaanderen bijna op 90 procent ligt (...) Het is dus logisch dat we meer mensen uitnodigen (...) Ik denk dat de bereidheid bij risicopatiënten wel groter is om zich te laten vaccineren, maar dat zullen de komende weken moeten uitwijzen", aldus Neven. 

We zijn sneller door de 65-plussers gegaan, omdat er minder reactie op vaccineren is

Inge Neven

De jongere bevolking en de lagere vaccinatiebereidheid lijkt er dus voor te zorgen dat de vaccinatiecampagne in de hoofdstad aan snelheid wint. Al blijkt dat niet meteen uit de vaccinatiegraad in Brussel (zie grijs kader), door de lagere vaccinatiebereidheid daar. In het Brussels gewest kan wie ouder dan 60 is - ook zonder medische aandoening of uitnodiging - ook zelf naar het callcenter bellen om een afspraak te maken voor een coronavaccin in een vaccinatiecentra.

Meest gelezen