Zen Punnett

Caraïbische eiland Saint-Vincent zet zich schrap voor spectaculaire vulkaanuitbarsting

Op het Caraïbische eiland Saint-Vincent is de vulkaan La Soufrière voor het eerst sinds 1979 weer uitgebarsten. De vulkaan heeft een aswolk uitgestoten van wel 8 kilometer hoog. Gisteren heeft de regering van Saint-Vincent and the Grenadines al het bevel gegeven om het noordelijke deel van Saint-Vincent volledig te ontruimen. De uitbarstingen van La Soufrière zijn meestal explosief.

De autoriteiten van Saint-Vincent and the Grenadines vrezen dat het niet bij een aswolk zal blijven. Daarom hebben ze zo'n 16.000 mensen laten evacueren die op het noordelijke deel van  Saint-Vincent wonen.

Bekijk hier de ruwe beelden van de uitbarsting van UWI Seismic Research Center en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bij de evacuatieoperatie worden ook cruiseschepen ingezet. Die moeten geëvacueerde inwoners naar omliggende eilanden als Saint Lucia, Grenada, Barbados en Antigua brengen.

La Soufrière is de enige actieve vulkaan op Saint Vincent. Sinds 1718 is ze maar vijf keer uitgebarsten, zegt het seismische onderzoekscentrum van de Universiteit van West-Indië (UWI) in Trinidad en Tobago. In dezelfde periode waren er verschillende erupties met vernietigende pyroclastische stromen. Bij een uitbarsting in 1902 kwamen ongeveer 1.500 personen om het leven. 

De laatste grote uitbarsting dateert van 1979. Toen vielen er geen slachtoffers omdat de omwonenden op tijd konden ontkomen.

Vulkanologen hielden La Soufrière al sinds eind vorig jaar in de gaten omdat de lavakoepel die de mond van de vulkaan blokkeerde enorm was gegroeid, wat erop wijst dat er een uitbarsting zit aan te komen. De laatste dagen was er ongewoon veel seismische activiteit waargenomen. 

La Soufrière is een zogenoemde stratovulkaan, een kegelvormige vulkaan van gestolde lava en allerlei soorten vulkanisch gesteente. Omdat de lava van die vulkanen vaak zeer stroperig is, stoten ze bij een uitbarsting enorme hoeveelheden as, lava en gesteente uit. Daardoor ontstaan enorme aswolken die gepaard gaan met pyroclastische stromen, golven van vaste of half vloeibare lava, gas, rotsen en as.

In het Caraïbische gebied liggen nog andere gevaarlijke stratovulkanen. Bij de uitbarsting van de Mont Pelee op het Franse eiland Martinique in 1902 werd de hele stad Saint-Pierre vernietigd en kwamen alle 30.000 inwoners om. Verser in het geheugen ligt de uitbarsting van de gelijknamige vulkaan Soufrière op Montserrat, waarbij een deel van het eiland werd vernield door pyroclastische stromen, waaronder ook de hoofdstad Plymouth.

Meest gelezen