"Die onbeschofte, platvloerse humor van Al Bundy in "Married… with children". Ik kreeg er een kick van"

Celebritywebsite Variety omschreef "Married… with Children" ooit als "een nauwelijks te geloven, onwaarschijnlijke en meest anti-institutionele tv-serie ooit, maar dan wel eentje die zelf een instituut geworden is". Elf seizoenen lang, van 1987 tot 1997, liet tv-zender Fox de vaak platvloerse en onbeschofte humor van vader Al Bundy en zijn gezin op de kijkers los. Tot groot ongenoegen van diverse Amerikaanse gezinsverenigingen, die de spot die gedreven werd met "het gelukkige Amerikaanse gezinnetje" niet konden pruimen. Toch deden hun protesten de kijkcijfers alleen maar stijgen. De rol van Al Bundy, een uitgebluste schoenenverkoper die vooral kankerde over het leven dat hij leidde, werd op een onvergetelijke manier vertolkt door Ed O’Neill. Maandag wordt O’Neill 75. 

Ed O’Neill werd door een medewerker van een castingbureau opgemerkt tijdens een toneelopvoering van "Of mice and men", waarin hij de rol speelde van de mentaal zwakke Lennie Small. Tijdens de zoektocht naar de juiste Al Bundy, een jaar later, dacht de castingmedewerker opnieuw terug aan O’Neill, vooral omwille van de manier waarop hij toen de soms ongepaste opmerkingen van Lennie vertolkte.

Ed O’Neill: "Die castingmedewerker zei tijdens de zoektocht naar de geschikte Al Bundy: "Jullie verklaren me misschien gek, maar een jaar geleden zag ik een acteur tijdens een toneelopvoering en ik denk dat hij het is die we zoeken." Tijdens de auditie die volgde, heb ik de rol van Al op een andere manier ingevuld dan de andere kandidaten die erop los schreeuwden en uit hun dak gingen  Ik beschouwde Al eerder als een van mijn nonkels. Hij was in het echte leven een rechter, maar deed me eerder aan Al denken, zo’n negatief iemand. Ik zag hem eerder als iemand die na een werkdag terug thuis kwam, waarna zijn vrouw hem zei: "Schat, ik heb de hond doodgereden op de oprit." En hij zou dan antwoorden: "Oké, wat gaan we eten?" Blijkbaar was dat grappiger en zo kreeg ik de rol." (The Rich Eisen Show, maart 2016)

"Toen ik de rol van Al Bundy aanvaardde, leek mijn leven ook erg op dat van Al Bundy. Ik ben geboren in een klein stadje en mijn ouders behoorden tot de arbeidersklasse. Veel geld had ik bovendien niet. Je mag wel zeggen dat Al Bundy en ikzelf op hetzelfde moment geld verdienden. Al leverde mijn job uiteindelijk meer op dan die van Al. (In het laatste seizoen zou O’Neill volgens Los Angeles Times 500.000 dollar per aflevering verdiend hebben, red.)" (DWDL, april 2012)

"Al Bundy kon nauwelijks van iets genieten, want zijn leven was eigenlijk een gevangenisstraf. Dat leven ging na zijn studies alleen maar bergaf. Toch, op zijn eigen manier, hield hij van zijn gezin en stond hij ook aan hun kant. Ik herkende veel dingen uit mijn eigen leven - ik kom namelijk uit een gezin waar gemene humor een plaats had -  en vond Al vaak zelf grappig. Daarom speelde ik die rol zo graag." (Emmy Tv Legends, mei 2013)

"De eigenlijke bedoeling is natuurlijk om mensen te doen lachen. Wat niet wegneemt dat we ook wel een gevoelige snaar raken bij gezinnen die arm zijn, hard moeten werken voor weinig geld, met kinderen die nauwelijks naar hun ouders luisteren. Ik krijg een kick van die rol, weet je? Ik vind Al geweldig." (Whoopi Goldberg Show, 1993)

"Ik heb wel ooit gedacht dat die rol me nooit nog ander werk zou opleveren. Want veel kijkers beschouwden me als Al. Ik moest dan zeggen: "Mijn naam is echt niet Al, hoor." Wat dan vaak een ontgoochelde reactie opleverde bij degene tegen wie ik het zei. Ik heb dat op een gegeven moment dan opgegeven, heb de rol van Al volledig omarmd en overtuigde mezelf blij te zijn dat ik die rol mocht spelen." (Emmy Tv Legends)

Elf seizoenen later met wereldwijd succes kwam er een einde aan de sitcom. O’Neill werd er op een vreemde manier van op de hoogte gebracht: "Ik was op visite in Youngstown, waar ik opgroeide, en toen ik ’s morgens vertrok uit een B&B, op een mooie lentedag, parkeerde een pas getrouwd koppel daar zijn wagen. Bruid en bruidegom hadden nog hun trouwkleren aan. Ze zagen mij en reageerden van: "Oh nee! Dat is die van "Married… with children". Toch jammer nu, is het niet?" Ze zagen dan mijn verbaasde blik. "Oei, hij weet het nog niet. Nochtans hebben ze het op de radio gezegd. De serie wordt opgedoekt!" Ik heb hen gezegd: "Och, ik verneem zo’n nieuws liever van jullie." En ik heb hen daarna met een fles champagne getrakteerd. De tv-zender heeft me pas 6 weken later ingelicht." (The Ellen Show, maart 2020)

De rol van Al Bundy leverde O’Neill alvast 2 Golden Globe-nominaties op. In 2009 wist hij bovendien een van de hoofdrollen weg te kapen in "Modern family", ook 11 seizoenen lang. O’Neill: "Vergeleken met "Modern family" was "Married… with children" veel ruwer, veel extremer, op het randje van een 'cartoon'. Bovendien zou Al er nooit in slagen om uit zijn huwelijk te raken: dat was een soort straf voor het leven!" (Capital & Main, november 2014)

Die Al werd dus onvergetelijk dankzij Ed O’Neill, die maandag 75 kaarsjes mag uitblazen:

Meest gelezen