Radio 2

Discotheek Fuse in hartje Brussel opent deuren als museum: “27 jaar aan straffe verhalen”

De iconische discotheek Fuse in het hartje van de Marollen in Brussel opent opnieuw de deuren. Niet om er te gaan dansen, maar wel als museum. 27 jaar geschiedenis staat er tijdelijk tentoon gesteld.

Nachtclubs en discotheken zijn sinds de coronacrisis gesloten, technoclub Fuse in Brussel dus ook. Creatief directeur Steven Van Belle kwam daardoor op het idee om de discotheek te openen voor het publiek als museum. De Fuse nam een diepe duik in zijn eigen archieven én die van de stad Brussel.

“Het is één grote nostalgische trip door 27 jaar Fuse”, zegt Steven Van Belle. “We stellen alles tentoon van affiches tot flyers. We gaan tonen wat er hier allemaal gebeurd is tijdens die 27 jaar. Het gebouw heeft een grote historiek: het is een cinema geweest, een Spaanse discotheek en nu een technotempel. Iedereen die belangrijk was in de geschiedenis van Fuse werd ook opgebeld.  Je kan die verhalen hier beluisteren.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Op moederdag delen we rozen uit aan de clubbers, zo hebben ze 's ochtends meteen een cadeau voor hun moeder
Steven Van Belle, creatief directeur Fuse

Eén van die verhalen gaat over Moederdag. “Moederdag is altijd op een zondag, daarom is het een traditie in onze club om de clubbers rozen mee te geven als ze vertrekken. Als ze hier op zondagochtend om zes, zeven uur buiten strompelen met een pintje te veel op, denken ze niet altijd aan hun moeder. Met die rozen kunnen ze hun moeder toch nog tevreden stellen en niet meteen een klets rond hun oren krijgen als ze van de club thuis komen”, aldus Steven.

Levend museumstuk

Tussen al die memorabilia is er ook een levend museumstuk, namelijk Conchita. “Ze is hier als sinds 1969, ze had toen een bakkerijtje tegenover de discotheek. Sindsdien werkt ze in dit gebouw, toen als conciërge, intussen ook als toiletdame. We noemen haar de enige echte legende van het gebouw. Er is niemand die zoveel heeft meegemaakt in dit gebouw en er zo mee verbonden is als Conchita. Iedereen kent haar en we hopen dat ze hier nog vele jaren mag blijven.” (Tekst gaat verder onder foto van Conchita)

Conchita, toiletdame en levende legende van Fuse
Facebook Fuse

Nog een keer dansen

En hoewel het een museum is, zal je toch even kunnen dansen tijdens de “Three minutes of club experience”, zegt Steven: “We droppen de mensen even terug in de zaal. We zetten de muziek luid, de lichten aan en ook de rookmachine. Zo kunnen ze nog eens voelen wat het is om in een club te staan. Alles natuurlijk covidproof.” Wie het museum van Fuse wil bezoeken kan dat nog tot 25 april, telkens op vrijdag, zaterdag en zondag. Reserveren is wel verplicht.

Meest gelezen