Dood van een jonge das leidt tot bitse discussie tussen het Natuurhulpcentrum en jagersvereniging

Het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen heeft zware kritiek op de Hubertus Vereniging Vlaanderen na de dood van een jonge das in Alken. Volgens Sil Janssen is het een zoveelste incident met een jager en treedt de jagersvereniging niet op. Hij zette een niet mis te verstaan filmpje op social media. Hubertus Vlaanderen zegt dat het onderzoek naar de dood van de das nog loopt en vindt de beschuldigingen voorbarig en schaamteloos.

De das werd eerder deze week zwaar toegetakeld teruggevonden in een veld in Alken. Wandelaars konden een man fotograferen die met een stok in de hand bij de das stond.  

Volgens Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum spreken de feiten en de foto voor zich. Ook uit de autopsie zou volgens hem blijken dat het dier meerdere zware slagen kreeg van boven af. 

"Er was wellicht al iets aan de hand met de das anders had de jager hem niet kunnen krijgen maar hij had het dier niet moeten slaan maar naar ons of een dierenarts bellen." Voor Janssen is het niet de eerste keer dat een jager over de schreef gaat en volgens hem grijpt de jagersvereniging niet in. 

Sil Janssen plaatste dit filmpje vandaag op social media. Hij spreekt de jagers streng toe, met de dode das voor zich op tafel.

Onderzoek afwachten

De Hubertusvereniging Vlaanderen is niet te spreken over de zware beschuldiging.  Woordvoerder Maarten Goethals vindt de beschuldigingen laag-bij-de-gronds, vooral omdat het onderzoek nog niet afgerond is en het nog niet duidelijk is wat er precies gebeurd is."Wij vragen dan ook aan het Natuurhulpcentrum en aan de Vogelbescherming Vlaanderen om het onderzoek af te wachten vooraleer iemand publiekelijk te beschuldigen". Volgens de jagersvereniging zijn er ook andere hypotheses mogelijk en zou het ook kunnen dat het dier eerst aangereden is en zich daarna naar het veld heeft gesleept en daar is aangetroffen door de jager. "Mocht uit het onderzoek blijken dat de jager toch schuldig is, dan zullen wij ons ook burgerlijke partij stellen, want dan is ook onze goede naam besmeurd", besluit Goethals. 

De jager heeft zich gisteren zelf gemeld bij de politie en is na verhoor opnieuw vrijgelaten. Hij beweert dat hij de das met een stok porde om te zien of het dier nog leefde. De politie zet zijn onderzoek intussen voort. 

Meest gelezen