Versluys Groep

Basejumpers springen van 100 meter hoge kraan in Oostende: "Dat is verboden en levensgevaarlijk" 

In Oostende zijn zondagavond 3 waaghalzen met een parachute van een bouwkraan van 100 meter hoog  gesprongen. De Oostendse politie kon de basejumpers snel identificeren. "Het is de eerste keer dat we dat meemaken in onze stad. Daarom moeten we de strafbaarheid en sanctie in overleg met het parket bepalen," zegt korpschef Philip Caestecker. 

Zondagavond beklommen 3 waaghalzen de hoogste kraan aan de Belgische kust. Die kraan staat aan de Ensor Tower in Oostende en is net geen 100 meter hoog. Vanop het betonnen tegengewicht sprong het trio naar beneden. 

Gelukkig trokken de basejumpers op tijd hun parachute open. “Het ging duidelijk om 3 ervaren parachutespringers, maar wat ze deden is uiteraard verboden”, laat Kris Allary van de Oostendse politie weten. 

Bekijk hier de beelden van de sprong van één van de basejumpers: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Inbrekers

De 3 basejumpers braken in op een werf, maar werden al snel opgemerkt door bewakingscamera’s. De politie kreeg een melding en kwam snel ter plaatse. Eerst dachten de agenten dat het ging om inbrekers, maar toen zagen ze dat de drie parachute bij zich hadden. De politie kon de basejumpers snel identificeren. “Het gaat om 2 mannen en een vrouw van 29, 43 en 51 jaar. Twee basejumpers kwamen uit Herent, de andere was afkomstig uit Ledegem”, vertelt korpschef Philip Caestecker. 

Sanctie

Welke sanctie de waaghalzen krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. “We moeten in overleg met het parket kijken wat de strafbaarheid daarvan is. We hebben geen ervaring met basejumpers. Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken in onze stad. We zullen dus moeten kijken of er een wet is die dat strafbaar stelt”, legt korpschef Philip Caestecker uit. 

Meest gelezen