Pixabay

Eerste paardencrematorium van Vlaanderen open in Zellik

In Zellik opent een crematorium voor paarden. Dat is een primeur in Vlaanderen. Tot nu moesten eigenaars daarvoor uitwijken naar Wallonië of Nederland.  Vanaf nu kan het in de deelgemeente van Asse. "Met de vele maneges in de buurt, is de vraag groot"

Eigenaar van het eerste paardencrematorium Incerna Erwin Thielemans vertelde vanmorgen op Radio 2 Vlaams-Brabant dat de vraag erg groot is, naar een plaats om paarden te cremeren. "Hier in de streek rond Brussel zijn veel maneges en paardenliefhebbers die vragen naar crematies. De weg lag dus duidelijk open. Het paard brengen is al meteen een eerste drempel, maar daar zijn we op voorzien. We hebben daarvoor een speciale aanhangwagen laten bouwen. Dat was eigenlijk de grootste moeilijkheid. Ik heb gekeken hoe ze dat in het buitenland doen, maar een ideale manier bestaat er niet. Het is nu eenmaal een groot dier, dat is niet handig." 

Naast paarden kunnen hier ook pony's, ezels en officieel zebra's gecremeerd worden

In het crematorium kunnen alle paardensoorten gecremeerd worden, gaat Thielemans verder. "Paarden tot 8 à 900 kilogram kunnen hier gecremeerd worden, dat is geen enkel probleem. Maar ik denk ook aan pony's, aan ezels, en officieel horen daar ook zebra's bij, maar dat verwacht ik niet direct."

Voorlopig start Eric met de crematie van paarden, maar later komen daar ook nog andere dieren bij zoals honden en katten.  Prijzen hangen af van de grootte van het paard en liggen tussen  400 tot 2.000 euro.

Meest gelezen