Videospeler inladen...

Geweld in Noord-Ierland neemt toe: opnieuw rellen in Belfast

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn er gisteravond opnieuw rellen uitgebroken. De politie probeerde protestantse en katholieke jongeren uit elkaar te houden en werd bestookt met stenen en molotovcocktails. 

Ondanks oproepen tot kalmte door de Noord-Ierse regering zijn er gisteravond opnieuw rellen uitgebroken in de hoofdstad Belfast. Daar gingen protestantse jongeren de politie te lijf met brandbommen en stenen. Ze werden met een waterkanon uit elkaar gedreven. 

Eerder waren er incidenten in nationalistische wijken tussen nationalistische katholieke jongeren en unionistische protestantse jongeren. Die zijn boos omdat er sinds de economische brexit op 1 januari douanecontroles zijn op goederen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. De unionisten willen niet worden afgescheurd van het moederland en vinden dat die controles het land opsplitsen. 

Bekijk hier de analyse van Groot-Brittanniëkenner Ivan Ollevier in "Het Journaal":  (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Bij het geweld van de voorbije dagen zijn al 55 politieagenten gewond geraakt. De Noord-Ierse regering en de Britse regering hebben opgeroepen tot kalmte. De Britse premier Boris Johnson heeft zijn minister voor Noord-Ierland naar Belfast gestuurd voor gesprekken. Noord-Ierland is altijd een kopzorg geweest in de onderhandelingen over de brexit. De Britse regering wou niet raken aan het Goedevrijdagakkoord uit 1998, dat bepaalde dat er geen harde grens zou komen tussen Noord-Ierland en Ierland en dat Noord-Ierland in de Europese eenheidsmarkt  zou blijven. Maar de alternatieve oplossing, controles tussen Noord-Ierland en het Britse moederland, zet kwaad bloed bij de unionisten. 

Meest gelezen