Glimworm in gevaar door straatverlichting: "Mannetje vindt glimmend vrouwtje niet meer voor seks"

Glimwormen kunnen zich moeilijk voortplanten omwille van de grote aanwezigheid van witte ledverlichting in de straten. Dat blijkt uit een masteronderzoek biologie aan de Universiteit Antwerpen. "Mannetjes vinden de glimmende vrouwtjes niet meer, ze vallen niet meer op", zegt biologe Mira Van den Broeck op Radio 2 Antwerpen.

Glimwormen zijn -ondanks hun naam- vliegende kevers waarvan het vrouwtje licht geeft. In de zomer lokken ze met hun groene schijn mannetje voor seks. Glimwormen komen over heel Vlaanderen voor al zie je ze niet zo vaak. Onderzoek toont nu aan dat de voorplantingskansen van de kevers drastisch verkleinen door onze straatverlichting. "Als vrouwtjes van de glimworm dicht bij straatverlichting zitten, zien de mannetjes niet dat ze glimmen. Op die manier zijn ze onzichtbaar en kunnen ze zich niet meer voorplanten. De ledverlichting verbergt hun paarsignalen", zegt biologe Mira Van den Broeck op Radio 2 Antwerpen. 

De straatlantaarns dimmen in het paarseizoen kan de glimwormen en vuurvliegjes in Vlaanderen redden

Mira Van den Broeck, biologe

Geile mannetjes foppen

De biologen gebruikten een groen ledlichtje als lokvrouwtje. "De mannetjes zijn gemakkelijk te foppen", klinkt het bij Van den Broeck. De lustige glimwormen die naar het valse vrouwtje vlogen, belandden in een trechter. Op die manier konden de onderzoekers het verschil in aantal glimwormen vaststellen tussen lichtrijk en lichtluw gebied. De conclusie was snel gemaakt: glimwormen vrijen liever met lichten uit. Het onderzoek gebeurde vooral in de buurt van moderne witte ledverlichting. Maar ook de oudere oranje straatlantaarns hinderen de glimworm bij de voortplanting, zeggen de onderzoekers. 

"Dim de lampen in paarseizoen"

Volgens de onderzoekster is er een eenvoudige oplossing mogelijk. "Glimwormen vind je vooral in natuurlijke omgevingen. Denk aan de rand van een bos, of rurale gebieden met struiken. Als we in het paarseizoen de straatverlichting op die vaak verkeersluwe plekken dimmen, kunnen we de glimworm redden. Dat is van eind juni tot half juli. Ook een andere mooie lichtgevende soort, het vuurvliegje, kan daar baat bij hebben. In Malderen hebben ze dat al met succes uitgeprobeerd." 

Meest gelezen