Groen wil dat regering wegblijft op WK in Qatar: "Politiek moet doen wat voetbal nalaat, morele keuzes maken"

Na N-VA vraagt nu ook de federale meerderheidspartij Groen dat de ministers wegblijven van het WK voetbal in Qatar. "De politiek moet doen wat het voetbal heeft nagelaten: morele keuzes maken"

Groen en Ecolo willen dat de Belgische politieke vertegenwoordiging thuis blijft zolang Qatar de mensenrechten schendt van de arbeidsmigranten die er aan de infrastructuur voor het voetbaltornooi werken.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Het komt er in de eerste plaats op neer dat de regering geen officiële afvaardiging stuurt naar Qatar", zegt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. "We vragen ook dat de regering diplomatieke actie neemt rond die mensenrechtensituatie tegenover de ambassadeur van Qatar in ons land. En we vragen dat de Belgische bedrijven die betrokken zijn bij het WK de arbeidsomstandigheden wel strikt respecteren."

De Vriendt vraagt ook aan de Belgische voetbalbond dat elk evenement, elke persconferentie gebruikt wordt om zich uit te spreken over de mensenrechtensituatie. "We mogen dus niet doen alsof onze neus bloedt, we moeten de situatie aanklagen op het moment dat de camera's gericht zijn op dat WK."

Geen boycot

De groenen roepen niet op om het hele WK te boycotten. Er mag dus wel gevoetbald worden. Groen volgt de redenering van de mensenrechtenorganisaties die een boycot afraden. "Zo'n boycot zou voor duizenden arbeiders en hun families een groot inkomensverlies betekenen", zegt De Vriendt. "Bovendien zou je bij een totale boycot de hefboom verliezen om zaken onder de aandacht te brengen."

Meest gelezen