Grootste zwaluwtil van het land staat nu aan de Kalkense Meersen: “Die moet de huiszwaluw beschermen”

Een hoge zwaluwparaplu siert vanaf nu de toegangspoort aan de Kalkense Meersen. Het is een zwaluwtil waarin de huiszwaluwen uit de omgeving makkelijk hun nestje kunnen maken. Want tegenwoordig hebben die vogels het moeilijk een geschikte plek te vinden. Om ervoor te zorgen dat ze toch in de omgeving blijven, was zo’n zwaluwtil nodig, zo luidt het. 

Er zijn nog redelijk wat huiszwaluwen in Kalken, maar die vinden nog moeilijk een goede plek voor hun nest. Dat zegt schepen Frank Janssens (N-VA), die ook het initiatief nam voor de zwaluwtil. “We zagen dat er toch nog zwaluwen in de omgeving rondvliegen, maar dat ze het moeilijker krijgen. Huizen worden aangepast en schuren worden dichtgemetseld, en de zwaluwen vinden nog amper een geschikte plek voor hun nest. We hadden een succesvol voorbeeld gezien in Wetteren, en we vonden dat we dat ook maar moesten doen. Natuurpunt en Regionaal Landschap hebben de plek aan het Vaartplein uitgekozen als ideale plek. Het is ook de toegangspoort tot ons natuurgebied Kalkense Meersen.”

Grootste zwaluwtil van België

“De zwaluwtil is een mast van 6 meter hoog, met bovenaan een kunstmatige huisvesting”, zegt Robin Van Heghe van Regionaal Landschap. “Het is een til speciaal voor de huiszwaluw. Bovenaan zijn dakoversteekjes geplaatst, met kunstnestjes, waarop ze zelf hun moddernest kunnen maken. De plek aan het Vaartplein is ideaal, omdat de zwaluwen boven de vochtige graslanden in de Kalkense Meersen genoeg insecten kunnen vinden. Het kan zeker lukken om de zwaluwen hier te laten wonen, zeker in combinatie met de bestaande zwaluwkolonie. Maar het kan wel even duren voor ze er effectief een nest maken. De zwaluwtil is heel duurzaam gemaakt en heeft eigenlijk geen onderhoud nodig.”

Dit is niet alleen voor de zwaluwen belangrijk, maar ook voor de mensen

Frank Janssens (N-VA), schepen in Laarne

Ook educatief is de zwaluwtil aan de Kalkense Meersen belangrijk, vinden ze in Laarne. “We willen iedereen sensibiliseren die langs het plein de Kalkense Meersen binnengaat. We moeten de mensen bewust maken van de aanwezigheid van de zwaluwen. En we willen  hen ook informeren over wat die zwaluwen nodig hebben en hoe nuttig ze kunnen zijn. Als gemeente geven we trouwens ook subsidies aan inwoners die zelf nesten voorzien voor huis- en gierzwaluwen.”

kasto80

Meest gelezen