Boerenvereniging roept varkenshouders op om roosters van stallen vaker te controleren nadat er alweer varkens in mestput vallen

In Vladslo zijn gisteren opnieuw enkele varkens in een beerput gevallen nadat de rooster van hun stal het begeven had. Het is de 2de keer in april dat het dierenreddingsteam van de brandweerzone Westhoek varkens uit een beerput  moest bevrijden. Vorige maand waren er zelfs 10 interventies nodig. Het ABS, Algemeen Boerensyndicaat, roept varkenshouders op om roosters vaker te controleren. 

Afgelopen maand is het dierenreddingsteam van de brandweerzone Westhoek 10 keer moeten uitrukken, omdat er weeral varkens door hun rooster waren gezakt. Na een laatste voorval, gisteren in Vladslo, roept Bart Vergrote van het ABS varkenshouders op om de roosters in de stallen beter te controleren en sneller te vervangen. 

Meestal zijn de roosters verzwakt door een barstje in het beton. Door die barst komt het ijzer binnenin het rooster bloot te liggen en raakt het aangetast door de ammoniakdampen van de mest. "Als varkenshouders hun roosters beter controleren en sneller vervangen, kunnen ze veel problemen voorkomen", zegt Bart Vergrote van ABS. "En voor de prijs moet je het niet laten. Zo'n rooster kost 10 of 15 euro. We moeten wel zeggen dat je de barstjes niet altijd kan zien, bijvoorbeeld als ze aan de onderkant van het rooster zitten." 

Onaangenaam voor brandweer, gevaarlijk voor varkens

Wanneer varkens door hun rooster vallen, heeft dat veel nare gevolgen, vertelt Bart. "Ten eerste moet je als landbouwer een stuk bijdragen om de dieren te laten redden. Ik kan me ook inbeelden dat het voor een brandweerman niet zo leuk is om in een mestput te moeten werken, ook al is het dierenreddingsteam daar gespecialiseerd in. Maar ik denk vooral aan de dieren zelf. Ze kunnen vaak gered worden, maar er zijn ook varkens die na hun val in de mestput verdrinken.  Beter voorkomen dus dan genezen." 

Meest gelezen