Duo Van de Walle-Van Herreweghe enige kandidaten voor rectorverkiezingen in Gent 

De huidige rector en vicerector van de Universiteit Gent, Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, zijn de enige kandidaten voor de nieuwe rectorverkiezingen, begin mei. Er kwamen dus geen tegenkandidaturen. Bijna zeker blijft het duo dus aan.

Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, die de Universiteit Gent de voorbije vier jaar hebben geleid, willen hun beleid dus voortzetten en zijn kandidaat om er nog een tweede (en laatste termijn) bij te doen. En blijkbaar is er weinig verzet of tegenstand, geen enkel ander duo gaat de strijd aan in de nakende rectorverkiezingen, op 4 en 5 mei.

Het belooft een stille en vredige tijd te worden aan de UGent, anders dan de vorige keer. Toen waren negen stemrondes nodig om de rector aan te wijzen, wat voor de universiteit niet goed was, het wees op verdeeldheid en interne discussie. Bijna vier jaar later is dat dus anders en is de rust weergekeerd.

Op 4 en 5 mei kunnen bijna 52.000 personeelsleden én studenten stemmen, het resultaat zal bekend zijn op 5 mei. Eventueel volgt nog een tweede ronde, al is dat weinig waarschijnlijk.

"Onze beloftes waargemaakt en coronacris beheerst"

Rector Rik Van de Walle, die ondermeer een coronacrisis en de Dries Van Langenhove-saga op zijn weg vond, kijkt tevreden terug op de voorbije drie en een half jaar: "We hebben onze beloftes waargemaakt. We zijn afgestapt van de kwantitatieve cultuur om mensen te evalueren. Doctoraten, binnengehaalde budgetten, publicaties en zo meer, we houden daar minder rekening mee omdat we radicaal hebben gekozen om een beter personeelsbeleid te voeren. We willen onze onderzoekers meer vrijheid geven. Dat is gelukt en dat idee is zelfs internationaal opgepikt." 

We gaan voor altijd naar een mix van online lesgeven en activiteit 'on campus'

Rik Van de Walle, rector UGen

"De polarisatie binnen de universiteit is ook verdwenen. Ik ga daar niet flauw over doen, die was er, maar we hebben dat toch grotendeels weggewerkt. En ik vind dat we de coronacrisis goed hebben aangepakt. We hebben de stem van de wetenschap gevolgd, ons gebaseerd op feiten en experten, niet op wat we zelf wensen of mensen het liefst zouden vernemen."

Uitdagingen nu? "Levenslang leren uitbouwen, dat is al bezig. En de nieuwe onderwijsvormen ook toepassen. Wat we door corona al hebben moéten doen. We zijn zelfs te ver moeten gaan, we hebben nooit gewild dat alles online zou gebeuren, maar het moest. Maar we gaan in de toekomst naar een onderwijsmix van online lessen en activiteit 'on campus'. De tijd van toen, met alleen maar les in aula's, is voorbij."

"Ik wil toch ook nog eens de betoelaging van het hoger onderwijs door de politiek in vraag stellen, dat blijft een aandachtspunt. En we willen onze professoren een paar onderzoeksprojecten gunnen die ze in de loop van hun carrière kunnen opstarten zonder met elkaar in competitie te moeten treden", besluit Van de Walle.

Meest gelezen