KVS wacht niet op versoepelingen en opent eind april: "Voorstelling zal doorgaan, ook als het niet mag"

Over twee weken zullen er in de schouwburg KVS in Brussel opnieuw voorstellingen zijn. In de grote zaal is dan een publiek van 50 mensen welkom. Nochtans is het niet zeker of dat tegen dan ook echt zal mogen, maar de KVS wil niet op officiële versoepelingen wachten. "De voorstelling zal georganiseerd worden", zegt de artistiek directeur Michael De Cock. 

Bijna een half jaar geleden ging het doek van de KVS dicht want het land ging opnieuw in lockdown. Maar nu vindt de Brusselse schouwburg dat het genoeg is geweest. "We openen onze deuren", is er op de website van de KVS te lezen. 

Op 26 april kunnen 50 mensen in de grote zaal van de KVS gaan kijken naar "Jonathan", een voorstelling van Valentijn Dhaenens en Bruno Vanden Broecke. "Die voorstelling zal doorgaan ook als het niet mag", klinkt het, "want cultuur is essentieel voor het welzijn van mens en maatschappij."

Artistiek directeur Michael De Cock is duidelijk. "Na een jaar corona en coronabeleid zien we wel wat er niet kan, maar nog steeds niet wat er wel kan, er wordt niet naar oplossingen gezocht. En dat frusteert me." De KVS neemt dus de vlucht vooruit en wacht niet tot de huidige lockdown - na de "paaspauze" - mogelijk weer zou versoepeld worden.

De Cock is ervan overtuigd dat de voorstellingen in de KVS veilig zullen kunnen doorgaan. "De voorstelling zal doorgaan in een zaal met maximale ventilatie, begeleide en gecontroleerde publieksstromen, registratie van de bezoekers, veilige afstand, mondmaskerplicht, ontsmettingsgel en gereduceerde publiekscapaciteit."

"Dit is natuurlijk ook een actie om aan te tonen dat we veilig kunnen heropenen. Ik nodig de mensen uit om te komen kijken en om het debat dan opnieuw te voeren."

Beluister hieronder het interview met Michael De Cock in "De ochtend" op Radio 1:

Maxime Anciaux - All rights reserved

Vlaams parlementslid voor Groen Elisabeth Meuleman ziet in de plannen van KVS een kans. Ze roept minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) op om van de geplande voorstelling op 26 april een testevenement te maken. "De culturele sector heeft absoluut nood aan perspectief en wil heropenen in de nabije toekomst. Als we dit evenement wetenschappelijk laten begeleiden en gecontroleerd laten verlopen, dan kan hier veel informatie uit voortkomen die bij een toekomstige heropening heel nuttig kan zijn."

Bij NT Gent en Toneelhuis in Antwerpen, de twee andere grote Vlaamse stadstheaters, zijn er voorlopig geen plannen om het voorbeeld van hun Brusselse collega's te volgen. Zij zullen de beslissingen van het overlegcomité volgen. Al is er veel begrip voor de frustratie van KVS. "Ik kan alleen maar concluderen dat cultuur geen prioriteit is," zegt Guy Cassiers, artistiek leider van Toneelhuis. "Het overleg met de politiek en virologen achter de schermen lijkt altijd wel constructief, maar het is frustrerend om te zien dat telkens blijkt dat het weinig resultaat oplevert."

Meest gelezen