Evi Clerckx

Lange wachttijden voor nieuwe fietsen door tekort aan onderdelen

Fietsondelen zoals zadels en vorken kunnen door de coronamaatregelen moeilijk geleverd worden en zijn dus schaars. Daardoor lopen de wachttijden voor een nieuwe fiets flink op. 

Het zijn gouden tijden voor fietsfabrikanten en fietshandelaars. Door corona zijn we allemaal meer gaan fietsen.  En de vraag naar nieuwe fietsen is daardoor met ongeveer de helft gestegen.  

Maar er is ook een keerzijde aan het succes van de fiets.  Fietshandelaars moeten lang wachten op leveringen. Want door de coronabeperkingen zijn onderdelen zoals zadels en vorken schaars. Tegelijkertijd is de vraag naar nieuwe fietsen erg gestegen. Die combinatie zorgt voor wachttijden van soms enkele maanden.  

De tijd is voorbij dat je naar de fietsenmaker ging en buitenstapte met een fiets

Marc Hendrix, zaakvoerder fietsenfarikant Jools

Ook bij fietsenfabrikant Jools in Ham zouden ze extra fietsen kunnen maken, als ze extra onderdelen hadden maar dat is net het probleem. "We brengen een productievolume op voorhand in kaart en die fietsen kunnen we ook effectief maken", zegt zaakvoerder Marc Hendrikx. "Maar onderdelen bijbestellen bij grote merken is momenteel moeilijk, zelfs onmogelijk. Geduld hebben is dus de boodschap. Naar de fietshandelaar stappen en wegrijden op je nieuwe fiets, dat zit er niet meer in", besluit Hendrikx.

Meest gelezen