Leslie White, achtergebleven kleinzoon van Britse oud-strijder in West-Vlaanderen. Foto Chris De Bruyn

Britse prins Philip overleden: kleinzoon van Britse oud-strijder in West-Vlaanderen ontmoette hem in Poperinge eind jaren '60

In Groot-Brittannië is prins Philip overleden. Hij was meer dan 70 jaar de echtgenoot van koningin Elizabeth II en werd 99. Zijn overlijden roept herinneringen op bij sommige West-Vlamingen. Onder meer bij Leslie White uit Nieuwpoort. Hij is de kleinzoon van een Britse oud-strijder uit de Eerste Wereldoorlog, die in België bleef, omdat hij hier zijn vrouw had ontmoet. 

Leslie White, kleinzoon van een achtergebleven Britse oud-strijder, ontmoette koningin Elizabeth II en prins Philip tijdens hun bezoek aan het museum Talbot House in Poperinge in de jaren '60: "Ik mocht de hand niet schudden van de koningin, maar prins Philip was een vriendelijke man", zegt Leslie. 

De familie van Leslie maakt deel uit van een Britse gemeenschap in de Westhoek die regelmatig samenkomt op Britse feestdagen en bij officiële gelegenheden. Zo was hij er ook bij toen koningin Elizabeth II en prins Philip een bezoek brachten aan het museum Talbot House in Poperinge ter ere van het 50-jarig bestaan.

(Lees verder onder de foto)

Koningin Elizabeth II en prins Philip bij Saint George's Memorial Church. Foto Chris De Bruyn

En zo mocht Leslie White eind de jaren '60 als tiener de hand schudden van prins Phillip. "Ik stond vooraan in de rij, dus ik mocht ook een hand geven aan prins Philip, maar niet aan koningin Elizabeth II. Niemand mocht dicht bij haar in de buurt komen. Misschien waren ze bang dat ik de koningin ging bijten", grapt Leslie. 

Het hele gebeuren liet op Leslie een indruk na: "Philip was een heel vriendelijke man. Het was allemaal heel simpel. Maar omdat ik die namiddag niet naar school moest gaan, leek dat allemaal groots en speciaal. Hij liet zeker een goede indruk bij mij na". 

Prins Philip bij Saint George's Memorial Church. Foto Chris De Bruyn

Meest gelezen